Начало Moto News MotoGP: Големият финал във Валенсия

MotoGP: Големият финал във Валенсия

60
0

След 17 състезания, 418 обиколки и общо 1988.8 км, титлата в шампионата за 2015 г. в MotoGP, ще се реши във Валенсия. Битката е между двамата съотборници – Валентино Роси и Хорхе Лоренсо.

В 67-годишната история на световния шампионат само 16 пъти се е решавал в последното състезание за сезона. През 2015 г., след един от най-драматичните сезони изобщо в историята на шампионата, двамата съотборници от Movistar Yamaha Роси – 312 т. и Лоренсо – 305 т., са разделени от 7 т. Това е най-малката разлика между двамата топ пилоти в последния кръг от 1992 г. насам.

Битката за титлата, откакто във Валенсия е последният кръг от шампионата от 2002 г. се е решава два пъти на „Рикардо Тормо“. През 2006 г., когато Роси загуби битката с Ники Хейдън и през 2013 г., когато Марк Маркес, като новак в шампионата спечели титлата в битка с Марк Маркес. Сега предстои една от най-великите битки в историята на шампионата.

На последното състезание в Малайзия Хорхе Лоренсо пресече финала втори, но пред своя конкурент Роси и намали разликата от 11 на 7 точки. Освен това 9-кратният световен шампион има 3 точки наказание от дирекцията на състезанието заради сблъскването в Марк Маркес. Като се добави и точката за наказанието в Мизано за бавно каране, то Роси трябва да стартира в края на решетката.

Миналата година във Валенсия Марк Маркес вече бе сложил короната, но спечели победата като стартира от първа позиция и финишира преди Роси, а Дани Педроса допълни подиума. Лоренсо отпадна, след като обърка гумите си, заради очакването да завали дъжд.

Роси се състезава във Валенсия от влизането на състезанието в календара през 1999 г. и има 8 подиума от 16 старта на пистата, но има само две победи – през 2003 и 2004 г. Второто му място миналата година е най-добрият му резултат от 2009 г. насам, когато също беше втори.

Лоренсо е бил победител два пъти във висшия клас във Валенсия от последните 4 състезания, в които участва на тази писта. Той обаче има и две незавършени състезания. Единственият му друг подиум в MotoGP на това трасе е през 2009 г. – 3-и, а през 2011 г. отсъства заради контузия. Ако Лоренсо спечели титлата, ще бъде едва третия пилот, който изостава в точките, но става шампион в последния кръг след Уейн Рейни (1992) и Ники Хейдън (2006).

Вариантите, в които Роси или Лоренсо може да станат шампион са по-долу. Ако обаче двамата се изравнят по точки, то шампион ще бъде Лоренсо, защото има повече победи – 6, докато Роси е с 4.

  • Ако Лоренсо спечели, Роси трябва да е 2-и, за да стане шампион.
  • Ако Лоренсо е втори, Роси трябва да завърши на подиума, за са е с титлата.
  • Ако Лоренсо е 3-и, Роси трябва да е 6-и или по-напред, за са стане шампион.
  • Ако Лоренсо финишира 4-и, Роси може да е 9-и или по-напред, за да сложи короната.
  • Ако Лоренсо е от 5-о до 9-о място, Роси трябва да е с 6 места назад, за да триумфира.
  • Ако Лоренсо е по-назад от 9-о място, Роси е шампион.