Начало MotoGP News MotoGP: Куартараро печели първа позиция с рекорд в Бурирам

MotoGP: Куартараро печели първа позиция с рекорд в Бурирам

603
0

Фабио Куартараро (Petronas Yamaha SRT) отново ще стартира от първа позиция. Днес той бе най-бърз в квалификацията за Гран при на Тайланд в Бурирам.  Това е четвъртият му полпозишън за сезона. Той стана и най-бързият независим пилот в квалификацията.

Куартатраро спечели битката за челото с време 1:29,719 мин., което е нов рекорд на пистата. Фабио надделя на двамата си основни конкуренти. Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP) остана втори на 0,106 сек. Третият, кандидът за нова титла Марк Маркес (Repsol Honda), изостана на 0,212 сек.

Квалификационната сесия на MotoGP на пистата Чанг бе доста оспорвана. Пилотите на първите 3 редици се събраха в малко повече от секунда. Преди сесията валя дъжд, но после слънцето изсуши асфалта. А Куартараро води истинска титанична битка с Винялес и Маркес.

Първо Маркес беше най-бърд и малко не му достигна за рекордна обиколка. Рекордът обаче направи Куартараро, който стана първият мотоциклетист, направил обиколка на Чанг за по-малко от 90 секунди. Маркес също мина под 90 секунди, но не беше по-бърз от французина. Винялес натискаше яко, но остана 3-и.

Деветкратният световен шампион Валентино Роси (Monster Energy Yamaha MotoGP) катастрофира на завой 5.

Той загуби контрол на предницата във върха на завоя. Доктора се прибра до пита и изкара втората си машина Yamaha M1. Той не остана единственият, паднал на завой 5.

Куартараро направи рекорда си 1:29.719 мин в 7-ата си обиколка. Драмата за него предстоеше, тъй като и той се разби на завой 5. А можеше да направи още по-добро постижение! Кандидат-шампионът Маркес не можа да се бори за предна позиция, тъй като и той падна на завой 5. Марк ще бъде трети за първи път от Херес насам.

На втора редица има още един пилот на Yamaha. Така японският производител осигури три от моторите си в топ 4.

Франко Морбидели (Petronas Yamaha SRT) беше точно на половин секунда от първия ред. До него ще е Данило Петручи (Ducati Team), който дойде от Q1. Той бе най-бързият пилот на Ducati – 5-и. Джак Милър (Pramac Racing) завършва втория ред  на старта.

Третият ред е само от звезди.  Там има пилоти с 11 световни титли. Начело е Андреа Довициозо (Ducati Team), който има амбиция да запази шансовете си за титлата живи. До него 7-и е Хоан Мир (Suzuki Ecstar).

Той направи най-добрата си квалификация, след 5-ото място в Ассен. Валентино Роси със зор се промъкна до 9-о място. Миналата година бе 2-и на старта. Топ 10 оформи Алекс Ринс (Suzuki Ecstar).