Начало MotoGP News MotoGP: Куартараро с рекорд, отново стартира от първа позиция

MotoGP: Куартараро с рекорд, отново стартира от първа позиция

471
0

Фабио Куартараро (Petronas Yamaha SRT) ще стартира от първа позиция на утрешната ТТ Ассен за Гран при на Холандия.  Французинът два пъти подобри рекорда на пистата днес, като се квалифицира с време 1’32.017. Преди това на третата свободна тренировка той даде 1:32.471. Новакът стана най-младият пилот, който стартира в две поредни състезания от първа позиция.

На първа редица, до Куартараро ще стартира друг пилот на Yamaha – Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP), който остана на 0,140 сек.

Двамата бяха най-бързи и вчера на тренировките, а и днес на FP4. Трети на първа редица е Алекс Ринс (Suzuki Ecstar).

Световният шампион и лидер в класирането Марк Маркес (Repsol Honda) бе първият пилот, който направи бърза обиколка в 15-минутната Q2. Той даде 1:32.857. След него обаче излезе Ринс със Suzuki. Испанецът направи нов рекорд на пистата 1:32.461 и изпревари Маркес с 4 десети. Куартараро завъртя първата си обиколка на 0.274 сек. от тази на Ринс и стана 2-и. Маркес обаче отново бе по-бърз от 20-годишния Ринс.

Двамата пилоти на Yamaha – Куартараро и Винялес бяха по-бързи, но не можаха да подобрят най-бързата обиколка. Направи го Ринс, а пилотите влязоха в бокса за нови гуми. Куартараро излезе на 2-о място на 0.053 сек. Винялес бе 3-и на 0.194.

От питлейна излязоха 12 пилоти с машини от MotoGP с изцяло новите меки предни и задни гуми. Винялес направи най-добри секторни времена, като в последния излезе начело с 0.062 сек. Подобри времето на Ринс с 3 десети.

Маркес излезе за втори път, за да измести Винялес. Но на завой 1 пилотът на Repsol Honda показа демоничните си рефлекси и едва удържа мотора.

Тогава стартира Куартараро. Пилоът на Petronas Yamaha SRT бе с 0.2 сек. по-бърз от Винялес на половината обиколка, като показа истинската си бързина в последния сектори запази преднината си, за да остане първи с 0.140 сек. преднина. До него на първа редица останаха Винялес и Ринс. Това е  най-добрата квалификация на пилота на Suzuki от Валенсия миналата година, когато стана 2-и.

Маркес остана 4-и и ще стартира от втора редица. Той се размина с челото за първи път през този сезон. До него 5-и е новакът Хоан Мир (Suzuki Ecstar). Той направи най-добрата си квалификация в MotoGP. Последен на 2-а редица е Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol) който стана 6-и.

Данило Петручи (Ducati Team) е най0-бързият пилот с Desmosedici и зае 7-о място. До него е Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu) -8-и. Девети на 3-а редица е и Франко Морбидели (Petronas Yamaha SRT).