Начало Moto News MotoGP: Лоренсо се върна на върха на тестовете в Катар

MotoGP: Лоренсо се върна на върха на тестовете в Катар

36
0

Пилотите от MotoGP започнаха последните си тестове преди началото на сезон 2016. На пистата Лосаил в Катар, в първия ден на  изпитанията най-бърз бе Хорхе Лоренсо.

Пилотите и отборите започнаха изпитанията на осветление, както ще бъде ръвото състезание на тази писта. Първи на трасето още по светло излязоха Микеле Пиро, Хироши Аояма и Такуя Цуда. След това един след друг излизаха и другите пилоти, преди още слънцето да е залязло. Щефан Брадъл също беше един от най-активните на пистата.  

В 19 ч. местно време всички бяха на трасето, а начело в класирането бяха Марк Маркес и Скот Рединг. Тежко падане на завой 10 направи Валентино Роси. Пилотът на Movistar Yamaha MotoGP не беше обаче контузен. В последните часове падна и Алеиш Еспаргаро, а на пистата бе показан червен флаг, заради парчета на завой 14. Еспаргаро също не бе контузен. 

Във втората част на теста Андреа Яноне, Маверик Винялес и Лоренсо оглавиха класирането. Шампионът Хорхе Лоренсо завърши първия ден на върха с 1:55.452, но времето му бе с 1,3 сек. по-слабо от времето му за първа позиция през 2015 г., но бе с 0.428 сек. по-бърз от Маверик Винялес, който остана втори. Пилотите на Movistar Yamaha MotoGP Лоренсо и Валентино Роси избраха да карат с хибриден байк от 2015 и 2016 г. Винялес продължи с изключителната си форма, показана на Филип Айлънд. Пилотът на Suzuki Ecstar стана втори, след Лоренсо. Цуда –тестовият пилот на Suzuki бе единственият от тима, който караше със скоростната кутия с бърза смяна на предавките. Винялес и Алеиш Еспаргаро ще я тестват утре и в петък, за да направят настройки за първия старт. Трети на 0,442 сек. стана Валентино Роси, който завъртя 33 тура. Двата заводски мотоциклета на Yamaha влязоха в топ 3 и дават сериозни заявки за титлата отново. Роси, заедно с Винялес и Лоренсо са единствените пилот с време 1:55 мин. и са под бариерата от 1:56 мин.

Водещият пилот на Ducati бе Андреа Яноне, който успя да пробва два Desmosedici за 2016 г. за първи път. Той направи 53 обиколки за Ducati Team, повече от всеки друг пилот и бе на 0.667 сек. след Лоренсо Топ 5 оформи друг пилот на Ducati – Скот Рединг, но той караше GP15. След тях бяха още двама с Ducati – Хектор Барбера и Андреа Довициозо, които оформиха четири машини от италианската марка в топ 10, повече от всеки друг производител.  Барбера от Avintia Racing Ducati стана 6-и на 0,068 пред заводската машина на Довициозо.

Най-бързият пилот на Honda бе Кал Кръчлоу – 8-и, на 1.058 сек. от Лоренсо. Пилотът на LCR Honda катастрофира на 14-ия завой, а само на 7 хилядни (0.007 сек.) след него бе Брадли Смит с мотора на Monster Yamaha Tech 3. Топ 10 оформи Марк Маркес от Repsol Honda, за разлика от Австралия, където бе сред първите трима всеки ден.