Начало Moto News MotoGP: Лоренсо на първа позиция с рекорд на Мотеги

MotoGP: Лоренсо на първа позиция с рекорд на Мотеги

59
0

Хорхе Лоренсо ще стартира от първа позиция в Гран При на Япония утре. На пистата Мотеги той направи епична битка в квалификацията със своя съотборник и също конкурент за титлата Валентино Роси. Така Лоренсо ще тръгне за 4-и път от полпозишън този сезон.

Пилотите на Movistar  Yamaha спретнаха страхотен дуел на 15-минутната втора квалификация, а на финала ги разделиха сома 81 стотни (0,081 сек.). Лоренсо спечели всички сесии досега в състезателния уикенд на Мотеги, направи най-бързата обиколка на пистата с дължина 4,8 км за всички времена, въпреки студеното облачно време и температура от 25˚C на асфалта. Испанецът даде 1:43.790 в последната обиколка, като подобри със 7 десети стария рекорд за полпозишън на Андреа Довициозо от 2014 г.  – 1:44.502. Лоренсо, който изостава от Роси с 14 т. два пъти влиза в бокса след първото си излизане, за да пробва нови настройки на предницата.

На Роси му бе пределно ясно, че не трябва да изпуска първата редица и да бъде близо до Лоренсо на старта. Особено след като Хорхе има 6 победи този сезон и то кало лидер от старта до финала. Доктора зае втора позиция, след като бе лидер за известно време в квалификацията. Това е 4-и пореден старт от първа радица и най-добро класиране в квалификация от Ассен насам. Доста по-назад остана пилотът на Repsol Honda и все още световен шампион Марк Маркес – на 0.426 сек. той кара със счупена костица на лавата си ръка, но стана 3-и и ще тръгне от първа редица за 13-и път през този сезон.

Двамата от Ducati Team са на втора редица или 4-и и 5-и. Вече бившият рекордьор Андреа Довициозо изостана на 0.532 сек., а Андреа Яноне на 0.646 сек. Двамата използваха допълнителни крила за по-добра аеродинамика на техните машини GP15 и много меки гуми. Това е най-добата квалификация на Довицозо след Барселона. Яноне пък е с изкълчено рамо и стартира от втора редица за 6-и път този сезон. Съотборникът на Маркес – Дани Педроса бе 6-и на 0.792 сек. и също е на втора редица. Той подобри времето си от тренировките с повече от 1,3 сек. в Q2 и за трето поредно състезание е на втора редица.

Алекс Еспаргаро (Team Suzuki Ecstar) е 7-и като използва много мека гума, а до него на 3-а редица са Кал Кръчлоу (LCR Honda), който е най-бърз от сателитните пилоти. До него е съотборникът му от Monster Yamaha Tech 3 Брадли Смит, който стана 9-и, въпреки двете си падания по време на сесията – на 5-и и на 12-и завой. Той падна и на FP3, но все пак на квалификацията завъртя 5 обиколки и зае място на 3-а редица. Топ 10 оформи Маверик Винялес (Team Suzuki Ecstar).