Начало Moto News MotoGP: Лоренсо най-бърз на Мотеги, Педроса чупи ключица

MotoGP: Лоренсо най-бърз на Мотеги, Педроса чупи ключица

55
0

Световният шампион Хорхе Лоренсо от екипа на Movistar Yamaha MotoGP бе най-бърз в първия ден на пистата Мотеги за Гран При на Япония – 15-и кръг от световния шампионат. Той бе асистиран от Андреа Довициозо (Ducati Team), който спечели първата тренировка и от пилота на Team Suzuki Ecstar Маверик Винялес. В първата сесия Довициозо даде  време 1:45,786, а на 0,245 сек. след него бе лидерът в класирането Марк Маркес от екипа на Repsol Honda. Лоренсо бе 3-и на 0,395 сек.

Във втората сесия започна спокойно, но завърши с поредица катастрофи в последните минути. Първата драма бе за Маркес, който се хлъзна на завой 10. След това неговият съотборник в Repsol Honda – Дани Педроса, падна след невероятен хайсайд на завой 11. Този инцидент бе последван веднага от друг – на Юджийн Лавърти от екипа на Pull&Bear Aspar Team на завой 6, а драмата с паданията завърши друг пилот на Honda – Джак Милър (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), който също се хлъзна с машината си.

Така световният шампион, който има победи тук през 2009, 2013 и 2014 г., бе най-бързият пилот за деня. Лавърти и Педроса бяха закарани в медицинския център, за преглед след двата инцидента. Педроса бе диагностициран от лекарите със счупена дясна ключица. Това е още една контузия и лош късмет за 3-кратния световен шампион Педроса, който започна сезон 2016 г. трудно, след като през 2015 г. се опази от операции.

Лоренсо постигна 1:45,151, но много близо зад него бяха останалите пилоти. Довициозо направи добър първи ден и даде доста надежди на хората от Ducati, като остана на 0,053 сек. Италианецът бе на първа позиция през 2014 г. на тази писта, а бе претендент и тази. Винялес имаше лоша първа сесия в тренировките, като излезе от пистата, но във втората FP2 бе сред най-бързите и завърши деня 3-и  в комбинираните времена, като изостана на 0,097 сек.

Лидерът в шампионата Маркес също направи грешка и бе принуден да върне газта преди последните минути на FP2. Световния шампион за 2013 и 2014 г. не се отърва от хлъзгането на завой 10, но и той, и мотоциклета са ОК.  Той обаче изпусна шанса си за бърза обиколка и завърши деня на 4-о място. Кал Кръчлоу (LCR Honda) имаше добър първи ден и влезе в топ 5.

След него се наредиха Алеиш Еспаргаро (Team Suzuki Ecstar) и Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP) – 6-и и 7-и, като тримата пилоти са разделени само от 3 стотни. Данило Петручи стана 8-о за Octo Pramac Yakhnich, а дани Педроса е 9-и. Пилотът на  Monster Yamaha Tech 3 Пол Еспаргаро оформи топ 10. Той се връща на пистата в Япония за първи път, откакто спечели 8-те часа на Сузука.