Начало Moto News MotoGP: Лоренсо с първа позиция и рекорд във Валенсия

MotoGP: Лоренсо с първа позиция и рекорд във Валенсия

32
0

Хорхе Лоренсо счупи рекорда за обиколка и ще стартира от първа позиция в утрешния Голям финал на пистата „Рикардо Тормо“ за Гран При на Валенсия. До него на първа редица са Марк Маркес и Дани Педроса, а Роси катастрофира и завърши Q2 на 12-о място.

Пилотът на Movistar Yamaha Хорхе Лоренсо протяга ръка към титлата след епичната битка пред сезон 2015 в MotoGP. Лоренсо ще стартира за 5-и път от първа позиция през този сезон в последната битка за титлата със своя съотборник Валентино Роси. Пилотът от Майорка направи най-бързата обиколка в MotoGP на тази писта в перфектни условия и температура на асфалта 30˚C. Лоренсо направи 1:30.011, като счупи досегашния рекорд за първа позиция на Марк Маркес от 2013 г.  1:30.237 с повече от 2 десети. Така Лоренсо има още едно предимство в състезанието утре, което се определя като #TheGrandFinale. Той е на 7 т. от лидера в класирането Роси, който обаче е наказан и ще стартира последен.

Това е 61-а полпозишън в кариерата на Лоренсо и 35-а в MotoGP. Той постигна най-доброто си време във второто от трите си излизания, като направи стратегия с 3 спирания. Стартирането му в челото дава на Лоренсо реални шансове да спечели титлата и прави задачата му много лесна. Той ще се бори да спечели и 4-а победа в Испания този сезон, след като стана първи в Херес, Каталуня и Арагон.

От друга страна Доктора остана на 1.460 сек., но това няма значение, тъй като той ще стартира последен. Той бе наказан на Сепанг, а Арбитражния съд не уважи молбата му за отмяна на наказанието. Роси даде 12-о време, след като катастрофира на 8-ия завой по време на бързата си обиколка.

Единственият човек, който можеше да попречи на Лоренсо да бъде на първа позиция бе Марк Маркес, изостанал на 0.488 сек. Испанецът със своята RC213V достигна абсолютния лимит, но не можа да изпревари Лоренсо накрая. Маркес е единственият пилот, който е на по-малко от половин секунда от Лоренсо, като използва стратегия с две спирания по време на квалификацията. Това е 16-ия старт от първа редица за сезона на Маркес, който спечели и Наградата на BMW за най-добър квалификатор. Дани Педроса допълни първа редица за екипа на Repsol Honda, но то остана на 0.505 сек. от Лоренсо. Педроса има 2 т. преднина пред Андреа Яноне (Ducati Team) в битката за 4-ото място, след като спечели две от последните три състезания. Педроса има рекорд от 6 победи във Валенсия.

Алек Еспаргаро от Team Suzuki Ecstar остана на 0.906 и ще стартира начело на втора редица. Това е най-добрата му квалификация след Ассен.  Испанецът влезе в Q1, след като завърши 11 в комбинираните времена. Пилотът на LCR Honda Кал Кръчлоу остана 5-и, на 0.937 сек. и е последният от 5-те пилоти, които разбиха границата от 1:31 мин. за обиколка в Q2. Британецът бе най-добре квалифициралия се сателитен пилот.  Само 0.064 сек. след Кръчлоу е сънародникът му Брадли Смит, който стана на 1.001 сек. от Лоресо със своята Monster Yamaha Tech 3 M1 – 6-и. Това е първи старт от втора редица на британеца след Мизано. Той се бори за 6-о място в класирането с Авдреа Довицозо (Ducati Team).

Яноне е на 1.045 сек. и оглавява 3-а редица. До него е Пол Еспаргаро (Monster Yamaha Tech 3), а до него 9-и е Довициозо. Топ 10 и първи на 4-а редица е Данило Петручи (Octo Pramac Racing). 11-и ще стартира Маверик Винялес, а роси допълни 4-а редица, но ще освободи място за пилота с уайлдкард на Ducati Team Микеле Пиро, който стана 13-и.