Начало Moto News MotoGP: Магьосникът Маркес прави 5 от 5 в Тексас

MotoGP: Магьосникът Маркес прави 5 от 5 в Тексас

44
0

Най-после световният шампион Марк Маркес от екипа на Repsol Honda спечели победа през този сезон. Той триумфира на пистата в Остин, Тексас, на която е абониран за победата – от 5 старта има 5 поредни първи места. Нещо повече – това бе 11-ата му поредна победа в САЩ. Втори стана Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP), който вече е новият лидер в класирането, а трети се класира съотборникът на Маркес – Дани Педроса, който донесе двоен подиум на Honda. Вече бившият лидер в шампионата Маверик Винялес катастрофира още в началото.

При старта Педроса атакува от втора редица и поведе. Той изпревари съотборника си Маркес, който стартира от първа позиция на завой 1. След двамата пилоти на Repsol Honda се намести Валентино Роси. Хорхе Лоренсо (Ducati Team) също тръгна добре от 6-а позиция и изпревари Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP). Двамата се бориха, докато Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3) се включи в екшъна и преследвайки Винялес, изпревари и Лоренсо, преди да настъпи драмата. След две победи в първите два старта за сезона, Винялес се хлъзна на завой 18 и отпадна от състезанието и за първи път не взе точки от Аржентина през миналата година. 

Кал Кръчлоу (LCR Honda) от 9-а позиция и догони двамата заводски пилоти на Ducati, за да стане 5-и, зад новака сензация Зарко, а Андреа Довициозо изпревари Лоренсо и му отне 6-ото място. Имаше и дуел между Зарко и Роси, но Доктора, бе по-бърз. В същото време „гражданската война“ в Repsol Hondas бе започнала и Маркес успя да изпревари съотборника си и да поведе 13 обиколки преди финала.  В последната обиколка пък Кръчлоу успя да изпревари Зарко за 4-ото място и стана най-добре класиралият се пилот от независим отбор. Роси пък успя да се справи с Педроса и да финишира втори. След Дани бяха Кръчлоу, Зарко и Давициозо. Андреа Яноне (Team Suzuki Ecstar) също започна късен екшън, с който изпревари Лоренсо, като за първи път спечели точки този сезон със 7-ото си място. Лоренсо изпита още едно разочарование, когато бе изпреварен от Данило Петручи (Octo Pramac Racing), който стана 8-и, докато 5-кратния световен шампион стана 9-и. Пилотът на Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda Джак Милър оформи топ 10, като победи новакът Йонас Фолгер (Monster Yamaha tech 3).

В зоната на точките попадна и вторият пилот на Octo Pramac Racing Скот Рединг, следван от Тито Рабат (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), който отново спечели точки и бе пред Хектор Барбера (Reale Avintia Racing) и Алваро Баутиста (Pull&Bear Aspar Team), който катастрофира на половината дистанция, но се върна на пистата и взе точка.