Начало Moto News MotoGP: Маркес с шеста поредна победа в Тексас

MotoGP: Маркес с шеста поредна победа в Тексас

48
0

Марк Маркес (Repsol Honda) спечели за шести пореден път Гран При на Америкас на пистата в Остин, Тексас. На подиума му асистираха Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP) и Андреа Яноне (Suzuki Ecstar). Това е третия различен победител от 3 кръга през този сезон. След този старт има нов лидер в класирането – Андреа Довициозо с Ducati, а петима пилоти са се събрали в 8 точки.  

Винялес бе на първа позиция, след като Маркес, който бе най-бърз на квалификацията бе преместен на втора редица именно заради това, че е попречил на Маверик по време на бързата обиколка на квалификацията. Това обаче изобщо не разстрои Маркес, а напротив – амбицира го. И шампионът, който опредено е най-бързият пилот досега на американското трасе, го показа на старта. Първи тръгна Яноне, а след него от втора редица се изстрела Маркес. След него бяха Винялес и съотборника мw Валентино Роси. Без много да се мотае, Маркес атакува Яноне и го изпревари.  Италианецът пробва една неуспешна атака и бе лидер само за няколко метра, след което Маркес си върна позицията и започна да трупа преднина. До средата на състезанието тя стана 6,5 сек.

В същото време Роси бе изпреварен от Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3), но французинът не се задържа дълго на тази позиция. Роси сия върна, докато Зарко започна да изостава. Отпред пък Винялес изпревари Яноне и се закотви на втора позиция. Никой обаче не заплашваше Маркес, който бе далеч напред.

Така Маркес спечели отново за 6-и пореден път това състезание и доказа, че е безспорен специалист на това „родео“ в Тексас. Той стана третия победител за сезона, след Андреа Довициозо, който спечели в Катар и Кал Кръчлоу (LCR Honda CASTROL) в Аржентина, който сега бе извън зоната на точките.

Четвърти финишира Валентино Роси, следван от новия лидер в шампионата Довициозо – 5-. Италианецът води с 46 т. пред Маркес с 45. Винялес е с 45, а Кръчлоу и Зарко са с по 38. Зарко стана 6-и в Остин, въпреки че направо добро начало на състезанието.  След него – 7-и бе Дани Педроса от екипа на  Repsol Honda, който направи страхотно каране, въпреки че претърпя операция на ръката след старта в Аржентина.

На 8-о място се класира Тито Рабат (Reale Avintia Racing), който успя да изпревари с една десета Джак Милър (Alma Pramac Racing). Десети стана Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini), който бе на още 2 десети след Милър.