Начало Moto News MotoGP: Маверик Винялес най-бърз във втория ден в Катар

MotoGP: Маверик Винялес най-бърз във втория ден в Катар

31
0

Маверик Винялес от екипа на  Suzuki Ecstar даде най-добро време във втория ден от тестовете на пистата Лосаил в Катар. Това се последните предсезонни изпитания на пилотите то кралската класа.

Винялес оглави класирането в 28-ата от общо 42, които направи на пистата.  Той бе само с 0,072 сек. по-бърз от заводския пилот на Ducati Андреа Яноне, който направи общо 42 тура на трасето със своя Desmosedici GP16.  Трети стана шампионът Хорхе Лоренсо (Movistar Yamaha MotoGP) който изостана на 0.099 сек. и направи най-добрата си обиколка.

Отново първи на пистата излязоха Хироши Аояма и Микеле Пиро. Последва ги Валентино Роси, който обаче бързо се прибра в бокса. Пиро, който замени контузения Данило Петручи падна и се прибра в бокса на Octo Pramac Yakhnich, за да поправят разбития мотоциклет GP15. Пиро се отърва без контузии и направи общо 21 обиколки. След това роси отново излезе на пистата и даде най-добро време, а след това за първото място се бориха Марк Маркес и Хорхе Лоренсо. Ducati продължиха да работят и да се представят добре с машините си, а Андреа Яноне, Хектор Барбера и Скот Рединг бяха дълго време в топ 5.

Много от пилотите пробваха новите опции на Michelin, като с тях симулираха състезание. Хорхе Лоренсо, Андреа Довициозо и Лорис Баз направиха дълги серии на пистата.

Три часа преди края на сесията Маверик Винялес направи 1:55.436 най-доброто време от втория тестов ден.  Това е и най-бързата обиколка досега на Лосали. Винялес бе най-бърз и и на Филип Айлънд.  Яноне продължи бързата си серия, като със своето Ducati даде 1:55.508, на 0.072 сек. след времето на Винялес. Той обаче правеше кратки серии от обиколки –  5 или 6. Лоренсо се нареди в топ 3, като по този начин три различни производителя оглавиха класирането и се събраха в 0,1 сек. Трикратният шампион направи 1:55.535 в края на сесията и остана на 0.099 сек. След Винялес, но бе с 0,1 сек. По-бавен от вчерашното си постижение.

Скот Рединг и Хектор Барбера отново влязоха в топ 5, като направиха 1:55 за обиколка за първи път, откакто с на тестовете, като останаха на една десета от заводският Ducati на Яноне. Рединг отново кара GP15, като се чувства добре след трудна година с Honda. Междувременно Барбера направи 14 тура със своя Avintia Ducati, преди да излезе и да завърти състезателна дистанция. С 6-ото място на Андреа Довициозо, пилотите на Ducati наистина направиха чудеса на пистата в катар. Дългата един километър права пасва идеално на страхотния двигател на Ducati. Лоренсо,Барбера и Довициозо  правеха дълги серии през втория ден.

Седми на 0.421  сек. след Винялес бе Дани Педроса. Това бе още един труден ден за пилотите на Honda. Пистата в катар наистина е трудна за Honda и това стана ясно в последните години. Педроса все пак бе пред Валентино Роси. Звездата на Movistar Yamaha MotoGP стана 8-и във втория ден и отново е с близо половин секунда след съотборника си.  Марк Маркес направи експлозивен старт и водеше с половин секунда по време на първите обиколки. Той обаче падна на завой 1 и това му попречи да подобри времената си. Неговото време – 1:56.046 е с половин секунда по-слабо от това от вчера, но остана 9-и въвм втория ден и в генералното класиране. Топ 10 оформи Алеиш Еспаргаро, който кара изцяло новата скоростна кутия с бърза смяна предавките на Team Suzuki Ecstar за първи път. Това е официалният тест, преди да пуснат кутията за първия старт този сезон. На 11-о място е братът на Алеиш – Пол Еспаргаро.  Той изостана само на 0.047 сек. От брат си със Suzuki.