Начало Moto News MotoGP: Маверик Винялес пръв във Великобритания

MotoGP: Маверик Винялес пръв във Великобритания

49
0

Маверик Винялес спечели Гран при на Великобритания от шампионата на MotoGP. Това е първи успех за Сузуки след връщането на марката в първенството и първа победа за пилота във висшия клас. На подиума се качиха още Кал Кръчлоу (LCR Хонда) и Валентино Роси (Ямаха).

Надпреварата започна драматично и бе прекратена още в първата обиколка. Лорис Бас и Пол Еспаргаро паднаха на Маготс и рейс контролът спря състезанието след падането им. Впоследствие бе съобщено, че и двамата пилоти са в съзнание и преминават прегледи. От Тех 3 обявиха, че Еспаргаро е добре. от тима на Бас Авинтия заявиха, че той няма нищо счупено.

След рестарта Винялес се откъсна рано напред и натрупа почти пет секунди аванс. Зад него излезе Марк Маркес (Хонда), следван от Роси, Кръчлоу, Андреа Яноне (Дукати) и т.н. Валентино взе втората позиция, която му бе отнета след няколко тура от Яноне. Пилотът на Дукати обаче катастрофира на Луфийлд и отпадна. Кал Кръчлоу тъкмо бе изпреварил Роси и излезе втори. Зад него италианецът води битка с Маркес, който сбърка на Стоу и отиде пети. Марк изпревари съотборника си Дани Педроса в предпоследния тур и финишира четвърти.

Андреа Довициозо зае шесто място, следван от Алеикс Еспаргаро, Хорхе Лоренцо, Данило Петручи, Алваро Баутиста.