Начало Moto News МотоGP: Марк Маркес на прага на историята

МотоGP: Марк Маркес на прага на историята

34
0
Марк Маркес

Марк Маркес вече подобри куп рекорди през 2013 г., превръщайки се в сензацията на сезона в МотоGP. 20-годишният пилот на Хонда обаче застава този уикенд наистина на прага на историята: той може да стане първият състезател, спечелил титлата в шампионата в дебютния си сезон след Кени Робъртс през 1978 г. Испанецът е с 13 точки аванс в генералното класиране пред сънародника си Хорхе Лоренцо (Ямаха) преди последния кръг от тазгодишния календар, който ще се проведе тази неделя във Валенсия.

Маркес финишира втори в предпоследното за сезона състезание на пистата Мотеги. Той претърпя инцидент през уикенда там и след връщането от Япония проведе възстановителен курс, за да е в максимално добра форма за старта на Рикардо Тормо.

Беше чудесно да съм цяла седмица у дома след почти месец пътуване. Бях на рехабилитация за врата заради падането на Мотеги и сега се чувствам много по-добре. Имали сме добри състезания във Валенсия. Винаги съм давал най-доброто от себе си там. Имам чудесни спомени от миналогодишната надпревара в Мото2 (която спечели, потегляйки от дъното на грида – б.р.). Ще трябва да внимаваме за времето, тъй като е доста променливо. Нямам търпение да се върна в гаража и да се кача пак на мотора! – коментира Марк.

Той допълни, че е наясно какво е заложено в последната Гран при за годината, но подходът му ще е съвършено същият като за всяко друго състезание: упорита работа от началото на уикенда и раздаване на максимум.

Четвърто място на Маркес във Валенсия пък му гарантира титлата без значение от класирането на Лоренцо.

Съотборникът на Марк Дани Педроса има три победи във Валенсия – през 2007, 2009 и 2012 г. Той също няма търпение да се състезава там, пред родните фенове.

Пътуването в Азия беше дълго и е хубаво да се върнем във Валенсия, където атмосферата винаги е толкова специална. Вече съм извън битката в шампионата, но ми се иска да приключа подобаващо сезона. А точно на това трасе имам много добри резултати, включително от миналата година, когато спечелихме, след като стартирах от пита – заяви Педроса.