Начало Moto News MotoGP: Маркес ще стартира първи в Чехия след смело решение в квалификацията

MotoGP: Маркес ще стартира първи в Чехия след смело решение в квалификацията

497
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка: Repsol Honda

Марк Маркес от екипа на Repsol Honda спечели с огромна преднина първата позиция за Гран при на Чехия в Бърно. Състезанието е 10-и кръг от MotoGP. Шампионът направи страхотни последни обиколки на изсъхващото трасе в Бърно със сликове и постигна 2:02.753 мин.

Испанецът изпревари с цели 2.524 сек втория Джак Милър от екипа на Pramac Ducati. Последният падна във финалната си обиколка в Q2. Сензационно първата редица допълни Жоан Зарко от Red Bull KTM, който изостана само на 0.074 сек от Милър. Зарко дойде от първата квалификация.

С постижението си Маркес успя да изравни легендата Майкъл Дуън по полпозишъни в кралския клас. И двамата вече имат по 58.

В началото на втората квалификация пистата беше влажна и повечето пилоти излязоха с гуми за мокро. След няколко обиколки обаче те ги смениха, тъй като трасето започна да изсъхва.

Зарко и Пол Еспаргаро бяха сред тези, които не смениха гуми и заеха първите 2 места в класирането. В края на квалификацията обаче дъждът отново започна на места. Въпреки това Маркес и Милър останаха със сликове. Джак подобри времето си, но след това падна. А Маркес стори това на 2 пъти и изпревари всички с огромна разлика.

От втора редица ще потеглят Андреа Довициозо (Ducati), Пол Еспаргаро и Алекс Ринс със Сузуки. Последният изпревари агресивна Маркес на трасето при прибиранията на пилотите след първите бързи обиколки. Марк се ядоса и в  питлейна почти се изравни с Ринс и го бутна леко с ръка. Легендата Валентино Роси с Yamaha остана 7-и, без да слага сликове. А съотборникът му Маверик Винялес 9-и.

Най-бърз в клас Moto2 беше братът на Маркес – Алекс, от екипа на EG 0,0 Marc VDS. След него се наредиха Сам Лоус и Лоренсо Балдасари.

В клас Moto3 от полпозишън ще потегли Тони Арболино, следван от Джон Макфий и Николо Антонели.

Пълно класиране от втората квалификация в MotoGP