Начало Top Moto News MotoGP официално отмени Гран при на Казахстан, заменя го с втори старт...

MotoGP официално отмени Гран при на Казахстан, заменя го с втори старт в Мизано

141
0
MotoGP в Мизано
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP официално отмени Гран при на Казахстан. Събитието на пистата Сокол Интернешънъл отново няма да се проведе поради логистични и оперативни затруднения, свързани с наводненията по-рано тази година. На мястото на отменената надпревара MotoGP добави още един старт на пистата Мизано.

Днес ФИМ, IRTA и Дорна Спортс обявявиха отмяната на Гран при на Казахстан. Оперативните и логистичните проблеми, възникнали в резултат на по-ранните наводнения в региона, направиха невъзможно провеждането на събитието през тази година. По този начин надпреварата на пистата Сокол Интернешънъл няма да се проведе за втора поредна година

На мястото на отменения старт в Казахстан беше добавен втори такъв в Мизано. Това няма да е първи случай, в който италианската писта приема два старта в рамките на една кампания. През 2020 и 2021 г. Мизано прие две надпревари заради пандемията от коронавирус.

Казахстан трябваше да приеме първия си старт от MotoGP миналата година. Събитието обаче беше отменено заради недовършените строителни работи по трасето и липсата на хомологация от страна на ФИМ. От ръководството на MotoGP обещаха, че надпреварата ще се проведе тази година.

Гран при на Казахстан беше включена в календара на MotoGP за 2024 г. Първоначално събитието трябваше да се проведе в средата на юни. Преди два месеца надпреварата беше отложена заради наводненията в региона на пистата Сокол Интернешънъл. Дорна обаче не се отказа от провеждането на събитието и го отложи за по-късен етап от кампанията.

В края на май MotoGP обяви, че Казахстан ще замени Гран при на Индия. Състезанието на пистата Буд Интернешънъл беше отменено заради финансови и оперативни причини. Макар да беше преместено, събитието в Казахстан отново беше под голяма въпросителна.

По-рано този месец се появи информация, че Дорна отново отменя Гран при на Казахстан. Промоутърът на шампионата търсеше подходящ заместник на тази надпревара. Първоначално се предполагаше, че ще бъде добавен втори старт в Катар. Това обаче се окажа невъзможно заради тежките метеорологични условия по това време на годината в Лосаил.

Втората опция беше завръщане в Бърно. Чешкото трасе обаче се нуждае от преасфалтиране и подобряване на инфраструктурата си. Затова завръщане в Бърно беше изключено.

В крайна сметка MotoGP намери подходящ заместник на старта в Казахстан. Шампионатът ще посети още веднъж пистата Мизано. Събитието ще носи наименованието Гран при на Емилия Ромяна и ще се проведе в периода 20-22 септември. Седмица по-късно керванът на шампионата се отправя към Индонезия.