Начало Moto News МотоGP: Организаторите в Япония с три плана за действие в зависимост от...

МотоGP: Организаторите в Япония с три плана за действие в зависимост от времето

35
0
Мотеги

Организаторите на Гран при на Япония от шампионата на МотоGP обявиха три възможни плана за действие през останалата част от състезателния уикенд на пистата Мотеги. Днешните тренировки бяха отменени заради гъста мъгла и дъжд.

При това положение организаторите решиха да подготвят няколко варианта, за да реагират според условията на трасето. Засега няма планове надпреварата да се отлага за понеделник.

Основният проблем е свързан с медицинския хеликоптер, който не може да излети заради мъглата.

Нямаме алтернатива на хеликоптера във въздуха в случай на инцидент и контузен състезател – няма как да се погрижим адекватно. Пилотът на хеликоптера се опитваше да получи разрешение за излитане още от четвъртък. Непрекъснато е в готовност. Беше ни обяснено, че при издаване на разрешение хеликоптерът може да е тук (на пистата) до десет минути. Затова чакахме до последния възможен момент преди да отменим тренировките. Големият проблем е местоположението на трасето. Мотеги е на повече от час път до първата подходяща болница. Затова ни предупредиха, че не е безопасно да се кара. Бяха предложени много варианти, но не открихме достатъчно добра алтернатива – обясни рейс директорът Майк Уеб.

Метеорологичната прогноза за събота е за подобрение на времето. Хеликоптерът обаче няма да може да излети чак до утре следобед заради разрешителното. Ако и тогава условията не позволяват да се издигне във въздуха, то той ще бъде транспортиран по шосе до пистата.

План А на организаторите на надпреварата е да се направят възможно най-дълги свободни тренировки в събота сутринта, ако времето се оправи достатъчно. След това се преминава към обичайната програма.

План В гласи, че ако метеорологичните условия утре преди обяд са лоши, но след това се подобрят, то следобед ще се състои възможно най-дълга свободна тренировка. За неделя остават още една свободна сесия, квалификация и състезание.

Според план С ако изобщо не може да се тества в събота, то програмата за неделя ще включва тренировки, квалификация и състезание. Очаква се тогава времето да е значително по-добро.

Всичко зависи от метеорологичните условия, добави Уеб, който е подготвил и детайлен план по часове за всички варианти на провеждане на уикенда. Според прогнозата на Мотеги ще продължи да вали и утре, като дъждът ще намалее около 14 часа следобед.

Ще дадем колкото се може повече време на всички класове. Идеята ми е за 75-минутна тренировка за МотоGP и толкова дълги – или съвсем малко по-къси – за останалите категории. Ще ги оставим на трасето, докато има достатъчно светлина – каза още Уеб.

Не стана ясно обаче, как ще се процедира с автоматичното класиране за последния квалификационен сегмент в МотоGP, както и какво ще се случи, ако хеликоптерът стигне до пистата, но условията не позволяват да е във въздуха по време на тренировките.