Начало MotoGP News MotoGP отменя старта в Аржентина?

MotoGP отменя старта в Аржентина?

376
0
MotoGP в Аржентина
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP може да отмени старта в Аржентина. Това твърдят различни източници. Според тях, сложната политическа и икономическа ситуация в страната може да доведе до отмяната на надпреварата на пистата „Термас де Рио Ондо“.

Аржентина се завърна в календара на MotoGP през 2014 г. Преди това страната приемаше стартове от световния шампионат в края на 90-те години на миналия век.

Домакин на Гран при на Аржентина е Термас де Рио Ондо. Пистата е с дължина 4.805 км и е разположена в провинция Сантиаго дел Естеро. Термас де Рио Ондо замени предишния домакин на стартовете в Аржентина- пистата Аутодромо Хуан и Оскар Галвес в Буенос Айрес

Сезон 2024 в MotoGP започва на 10 март с надпреварата в Катар. Няколко седмици по-късно идва и Аржентина. Събитието в Термас де Рио Ондо е насрочено за 7 април.

През последните дни се появи информация, че провеждането на Гран при на Аржентина е под голяма въпросителна. Причината за това е свързана с последиците от президентските избори, които се проведоха миналата година.

В края на 2023 г. се проведоха изборите за президент на Аржентина. Победител в тях стана Хавиер Милей. Още от самото начало на своето председателство, той провежда политика на съкращаване на разходите във всички области на  държавата. Тя се изразява в намаляване наполовина на броя на министерствата. Така те станаха 9, вместо досегашните 18.

В рамките на тази програма за бюджетни съкращения се включва и Гран при на Аржентина. Събитието получава значителна сума пари от националното правителство. То е основен фактор за домакинството на старта от MotoGP,  заедно с правителството на провинция Сантяго дел Естеро и частния промоутър.

Премахването на държавното финансиране поставя под въпрос провеждането на Гран при на Аржентина. В същото време отборите от MotoGP все още не са получили информация по този въпрос от асоциацията, която ги представлява [IRTA]. Някои от тях обаче подозират, че състезанието на пистата „Термас де Рио Ондо“ няма да се състои.

Ако Гран при на Аржентина бъде отменена, то MotoGP трудно ще намери заместник. Това ще увеличи разликата между провеждането на втория старт в Портимао (24 март) и този в Остин (14 април).

Последното издание на Гран при на Аржентина се проведе при дъждовни условия. Победител в него стана Марко Безеки (VR46 Дукати), докато спринтът беше спечелен от Брад Байндър с КТМ.

Гран при на Аржентина не е единственото състезание, което е под въпрос през сезон 2024 в MotoGP. Има немалка вероятност отново да няма и състезание в Казахстан. Събитието на пистата „Сокол Интернешънъл“ трябваше да се проведе миналото лято. От Дорна и ФИМ обаче се принудиха да го отменят заради незавършените строителни работи по трасето и липсата на хомологация.