Начало MotoGP News MotoGP отменя старта в Индия и го заменя с Казахстан?

MotoGP отменя старта в Индия и го заменя с Казахстан?

100
0
MotoGP в Индия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP е на път да отмени състезанието в Индия. Това твърди изданието Motorsport. Според информацията, ръководството на шампионата няма да посети пистата Буд Интернешънъл по-късно тази година заради проблеми с промоутъра на събитието. На мястото на Гран при на Индия се планира да бъде поставена отложената надпревара в Казахстан.

MotoGP направи няколко неуспешни опита да организира състезание в Индия през миналото десетилетие. Това обаче така и не се случи поради различни причини.

Миналата година Индия най-накрая намери място в календара на MotoGP. Събитието получи зелена светлина от Дорна и получи хомологация от ФИМ. Така световният шампионат най-накрая успя да организира надпревара в този толкова важен мотоциклетен пазар.

Гран при на Индия не протече по гладък начин. Най-сериозният от тях беше свързван с получаване на виза за влизане в страната. Затова голяма част от отборите, пилотите и представители на медиите пристигнаха по-късно от очакваното.

В крайна сметка събитието се проведе според предварителните планове въпреки всички затруднения. Победител в спринта стана Хорхе Мартин, а основното състезание беше спечелено от Марко Безеки.

Индия попадна в календара на MotoGP за сезон 2024. Планът е събитието да се проведе в периода 20-22 септември. Но през последните няколко месеца обаче се появи несигурност относно второто издание на Гран при на Индия. Местните доклади сочеха, че промоутърът Fairstreet Sports не е платил задълженията си към някои доставчици, включително Dorna.

Разбира се, че от Дорна са определили краен срок до 20 май, в който промоутърът да покрие част от задълженията си. Това нещо изглежда трудно осъществимо, след като се вземат предвид предишните забавяния.

Има голяма вероятност състезанието в Индия да не състои тази година. Ако това не се случи, на негово място MotoGP ще организира първото издание на Гран при на Казахстан.

В началото на месеца Дорна и ФИМ бяха принуден да отложат надпреварата на пистата Сокол Интернешънъл. Причината за това решение беше взета заради наводнения в региона през последните седмици.

MotoGP тепърва трябва да обяви кога ще проведе отложения старт в Казахстан. Графикът през втората половина на сезона е доста натоварен. Но от друга страна, евентуалната отмяна на старта в Индия може да позволи на Казахстан да се вмести.

През последните месеци Дорна направи няколко посещения на пистата Сокол, както и в Алмати, за да се увери, че всички необходими инфраструктури са налице. Проверките бяха доста положителни. Изключение прави дългото пътуване, което повечето участници ще трябва да правят всеки ден. Трябва да се има предвид, че пистата се намира на около 75 км от зоните с хотели.

„Преди десет дни бяхме в Сокол и пистата е готова да приеме Гран при на MotoGP“, заяви пред Motorsport.com един от специалните пратеници в Казахстан.