Начало Moto News MotoGP: Победа на Маркес, дубъл на Honda

MotoGP: Победа на Маркес, дубъл на Honda

48
0

Марк Маркес от екипа на Repsol Honda спечели Гран При на Арагон и затвърди позициите си на лидер в шампионата. На пистата Моторланд Арагон Honda спечели двойна победа, тъй като втори финишира съотборникът на Марк – Дани Педроса. Трети остана Хорхе Лоренсо (Ducati Team). Това е най-доброто състезание на Лоренсо, откакто е пилот на Ducati и вторият му подиум за тима от Борго Панигале. Подиумът беше окупиран само от испански пилоти.

Това бе шестата победа на Маркес за сезона. Той вече има 224 т. и води с 16 пред основния си конкурент Андреа Дорициозо (Ducati Team). С двойната си победа, Honda поведе на Yamaha в класирането при конструкторите със 17 точки. 

Състезанието се разви доста драматично. Въпреки че за 5-и път този сезон от първа позиция стартира Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP), колоната поведе Лоренсо, следван от Маркес и контузения Валентино Роси, (Movistar Yamaha MotoGP). Доктора въпреки счупения си крак атакува Маркес и го изпревари. Довициозо също задмина  Маркес и стана 3-и. Двамата започнаха дуел, продължил няколко обиколки. След това Марк се вдигна на щурм и окончателно остави Дови зад себе си, който е неговият пряк конкурент за титлата.

11 обиколки преди финала Маркес изпревари и Доктора, за да заеме втора позиция. В същия тур Дани Педроса задмина Винялес, а на следващия и Довициозо, за да заеме 4-а позиция. Атаката на пилотите на Honda обаче тепърва започваше. Осем обиколки преди края Маркес притисна Лоренсо и след това го изпревари, за да стане лидер и да не отстъпи тази позиция до финала на Гран При на Арагон. Педроса също започна победен щурм, като задмина Роси, а след това, 3 обиколки преди края и Лоренсо, за да донесе двоен триумф на Honda, а трети остана Хорхе Лоренсо.

За пилотите на Movistar Yamaha остана битката за 4-о място. Доктора не можа да издържи на темпото и позволи на Винялес да го изпревари. Така за Роси остана 5-ото място и вече само теоретични надежди, че може да се бори за титлата. Въпреки това той показа истински боен дух и въпреки счупения си крак, той застана на старт и бе една от основните фигури в битката на пистата. За 6-ото място се пребори Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini) на пистата, където спечели първия си подиум във висшия клас. Испанецът също успя да изпревари Довициозо и да го остави на 7-о място.

От своя страна Дови едва се защити в края на състезанието от набезите на Алваро Баутиста (Pull&Bear Aspar Team) – 8-и. Девети стана Йохан Зарко, който имаше труден уикенд на Арагон, а 10-и стана Пол Еспаргаро (Red Bull KTM Factory Racing), като донесе още едно добро класиране за австрийския производител. Той бе пред съотборника си Мика Калио, който също караше КТМ  с уайлдкард и завърши 11-и.