Начало WRC News WRC планира завръщане в Близкия изток през 2023 г.

WRC планира завръщане в Близкия изток през 2023 г.

229
0
рали Йордания,Себастиен Ожие

WRC планира завръщане в Близкия изток през 2023 г. Последното посещение на световния рали шампионат в този регион беше през 2011 г. 

Според информация на Motorsport.com, WRC води преговори с някои страни от Близкия изток. Целта е добавяне на пустинна рали надпревара в календара за следващата година.

Световния рали шампионат на ФИА е в процес на финализиране на състезанията за 2023 г. Очаква се техният брой да бъде увеличен на 14, като осем от тях ще са в Европа, а останалите ще бъдат пръснати по света.

Близкият изток се очаква да бъде ключов пазар за шампионата. В последните години WRC се старае да има рали надпревари на възможно повече континенти. Пример за това е завръщането в Африка през миналата година. В бъдеще има вероятност рали Мексико и рали Аржентина отново да намерят място в световния шампионат

Йордания бе домакин на кръг от WRC през 2008, 2010 и 2011 г. Последното издание на пустинната надпревара бе спечелено от Себастиен Ожие. Тогава осемкратният световен шампион бе зад волана на Ситроен DS3 WRC. Не е ясно дали страната отново ще приеме рали на своя територия.

Един от най-логичните варианти е Саудитска Арабия. Кралството приема рали Дакар от 2020 г. до момента, а от миналата година е домакин и на състезание от електрическите офроуд сериите Extreme E.

„Ако погледнем календара в момента, имаме добро снежно състезание, имаме Африка, имаме рали Акрополис в Гърция. Това са събитията, които искахме да върнем обратно, заяви директорът на WRC събитията Саймън Ларкин.

Мисля, че събитие в Близкия изток, по-специално това в пустинята, е това, което липсва в този пъзел. Амбицията ни е да вкараме такава надпревара в световния рали шампионат (WRC). Искаме това да се случи още през следващата година. В момента работим усилено за постигането на тази цел.“

Бихме искали да реализираме календар, в който да се състезаваме на всички континенти с изключение на Антарктида. От това се нуждае световният шампионат. Плановете ни бяха да има разширение още преди две години, но за съжаление пандемията от коронавирус ни попречи.“

Освен Близкият изток, WRC трябва да се завърне и в Северна Америка. В средата на месеца се появи информация за завръщането на рали Мексико. Все още няма официално потвърждение по тази тема от ФИА или шампионата.

WRC планира и състезание в САЩ

Световният рали шампионат отдавна възнамерява да се върне и в Съединените щати. Американският пазар е от голямо значение за производителите. Също така рали спортът има огромна популярност в цялата територия на САЩ.

Последното посещение на WRC в Щатите е били през сезон 1988. Тогава Мики Биазион печели рали Олимп край Вашингтон.

Сега шампионатът работи върху провеждането на демонстрационно събитие в САЩ, което да помогне за организирането на надпревара в близко бъдеще.

САЩ без съмнение остава нашата цел номер едно за крайно събитие в бъдеще“, каза Ларкин.

Все още работим в тази посока. Очакваме през четвъртото тримесечие на тази година да има нещо, независимо дали става въпрос за демонстрация, пътно шоу или тестово събитие.“

Съединените щати са привлекателни за всяка една от заинтересованите страни в шампионата. Знаем, че има голяма фенска маса, защото виждаме броя на ангажираните фенове във всички наши платформи.“

Не са много другите страни, в които ходим и където вече имаме посланици като Травис Пастрана и Кен Блок. Виждаме, че това е чудесна отправна точка за WRC. Просто трябва да намерим подходящия вариант за даден град, който да приеме рали състезанието“, завърши Саймън Ларкин.