Начало MotoGP News MotoGP промени частично своя формат

MotoGP промени частично своя формат

133
0
MotoGP 2023
снимка, Мишлен

MotoGP промени частично своя формат. Новите изменения влизат в сила от Гран при на Великобритания след като бяха одобрени от Комисията за Гран при и ФИМ.

Тази година форматът на MotoGP претърпя една от най-радикалните си промени досега. Най-голямата новост бе въвеждането на спринтовите състезания във всеки кръг. Те са с дължина 50 % от оригиналната състезателна дистанция на всяка писта, като първите девет завършили пилоти получават точки

Това доведе до въвеждането на комбинирани времена в края на двете тренировки в петък. Те определят кои състезатели отиват директно към Q2 в квалификациите, както и кои трябва а минат през Q1. Преди това комбинираните времена в края на FP3 решиха това.

Тазгодишната промяна добави повече интрига към петъчните сесии в MotoGP. Въпреки това, тя беше посрещната с критики от много състезатели. Те изразиха опасения за безопасността относно факта, че трябва да използват затварящите части на FP1 и FP2 като мини квалификационна сесия.

По време на уикенда в Нидерландия се появи информация, че Дорна и ФИМ обмислят промяна в правилата за 2024 г. Вчера обаче ФИМ публикува изявление. Според него, тази промяна ще бъде направена с незабавен ефект след единодушно съгласие от всички производители в MotoGP.

Продължителността на сесиите в MotoGP няма да се промени. Въпреки това тяхното обозначение е променено. Първата свободна тренировка в петък все още ще бъде известна като „FP1“, докато втората сесия ще се нарича просто „тренировка“. Третата сесия от уикенда в събота сутринта вече ще бъде известна като „FP2“.

Пилотите от MotoGP първоначално поискаха тази промяна на формата да бъде направена по време на уикенда във Великобритания. Това искане обаче беше отхвърлено след среща на асоциацията на производителите в MotoGP в Асен. Тогава не беше постигнато единодушно съгласие, тъй като Дукати единственият производител, който се противопостави на промяната.

Реакцията на Дукати бе разкритикувана от Алейш Еспаргаро. „Всички пилоти настояваха да променят петъчния график в MotoGP, за да направят едната тренировка да бъде „свободна“, сподели Еспаргаро.

„Но изглежда, че от Дукати не са съгласни. Те гласуваха против това. Поискахме тази промяна не за нещо състезателно. Това беше по-скоро за безопасност, за да избегнем катастрофи в FP1, да бъдем по-спокойни и просто да „стресираме“ всички в последните 15 минути на FP2.“

„Но изглежда, че идеята не им харесва. Това е странно, защото техните пилоти подкрепяха това. Въпреки този факт, шефовете на Дукати бяха против“, добави пилотът на Априлия.

Въпреки думите на Еспаргаро, изглежда Дорна и ръководството на MotoGP са успели да убедят марката от Болоня да промени позицията си.