Начало MotoGP News MotoGP публикува календара за 2024 г.

MotoGP публикува календара за 2024 г.

1705
0
MotoGP 2023
снимка, Мишлен

MotoGP публикува календара за 2024 г. Той включва рекордните 22 старта, които ще се проведат от март до ноември. Сред надпреварите отново е включена и отменената Гран при на Казахстан.

Сезон 2024 започва на 10 март в Катар. Надпреварата в Лосаил не откри тазгодишната кампания в световния шампионат по мотоциклетизъм заради строителни работи по трасето и бе отложена за месец ноември. След това MotoGP се насочва към Портимао. Португалската писта влезе в ролята на откриващ кръг през 2023 г.

През април MotoGP отново ще посети Аржентина и САЩ. Надпреварите ще се проведат съответно на 7 и 14 април. В края на април керванът на шампионата се насочва към едно от най-традиционните трасета- Херес.

Догодина MotoGP отново разполага с 4 старта в Испания. По този начин няма да има ротация на някои от трасетата в Иберийския полуостров. Гран при на Франция в Льо Ман е планирана за 12 май, следвана от тази в Каталуния на 26 май. Събитието в Барселона се връща на своя традиционен слот, след като тази година се проведе в началото на септември. Веднага след Барселона идва Гран при на Италия на пистата Муджело.

Европейската серия от състезания през 2024 г. трябва да бъде прекъсната от Гран при на Казахстан. Надпреварата в бившата съветска република трябваше да се проведе в началото на юли тази година. MotoGP обаче реши да отмени събитието на пистата „Сокол“ заради липсата на хомологация и недовършени строителни работи. Уикендът в Казахстан се очаква да се проведе в периода 14-16 юни.

Две седмици по-късно MotoGP се насочва към легендарната писта Асен в Нидерландия. После веднага идва и Гран при на Германия. След рейс уикендът на Заксенринг започна лятната пауза за сезон 2024 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

Втората половина на сезон 2024 започва на Силвърстоун на 4 август. Две седмици след това е Гран при на Австрия на пистата Ред Бул Ринг. В началото на септември ще се проведе Гран при на Арагон. Надпреварата в Теруел се завръща в календара на MotoGP след едногодишна пауза. След нея е Гран при на Сан Марино в Мизано

След Мизано започна серията от състезания в Азия. Индия приема кръг №16 на 22 септември, следвана от Индонезия (29 септември) и Япония (6 октомври). След седмица почивка идват стартовете в Австралия (20 октомври), Тайланд (27 октомври) и Малайзия (3 ноември). Сезон 2024 в MotoGP отново завършва на пистата Рикардо Тормо във Валенсия на 17 ноември. Ръководството на шампионата също потвърди, че Балатон парк е официална резервна писта през следващата година. Унгарското трасе обаче трябва да бъде хомологирано. Има голяма вероятност Унгария да се върне в календара на MotoGP през 2025 г.

Календар на MotoGP за сезон 2024:

10 март– Лосаил, Гран при на Катар

24 март- Алгарве, Гран при на Португалия

7 април- Термас де Рио Ондо, Гран при на Аржентина

14 април– Съркюит ъф ди Америкас, Гран при на Америка

28 април – Херес, Гран при на Испания

12 май – Льо Ман, Гран при на Франция

26 май- Каталуния- Гран при на Каталуния

2 юни – Муджело, Гран при на Италия

16 юни – Сокол Интернешънъл, Гран при на Казахстан

30 юни– Асен, Гран при на Нидерландия

7 юли – Заксенринг, Гран при на Германия

4 август- Силвърстоун, Гран при на Великобритания

18 август- Ред Бул Ринг, Гран при на Австрия

1 септември- Моторланд Арагон, Гран при на Арагон

8 септември- Мизано, Гран при на Сан Марино

22 септември- Буд Интернешънъл, Гран при на Индия

29 септември- Мандалика, Гран при на Индонезия

6 октомври- Мотеги, Гран при на Япония

20 октомври- Филип Айлънд, Гран при на Австралия

27 октомври- Чанг, Гран при на Тайланд

3 ноември- Сепанг, Гран при на Малайзия

17 ноември- Рикардо Тормо, Гран при на Валенсия

Резервна писта- Балатон парк, Унгария