Начало MotoGP News MotoGP отмени Гран при на Казахстан

MotoGP отмени Гран при на Казахстан

167
0
MotoGP 2023 в САЩ
снимка, Мишлен

MotoGP отмени Гран при на Казахстан. Това стана ясно след като от Дорна обявиха, че планираната надпревара в бившата съветска република няма да се състои през тази година заради продължаващите строителни работи по пистата Сокол и липсата на хомологация от страна на ФИМ.

В края на септември миналата година Дорна и MotoGP обявиха, че Казахстан ще приеме кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ през тази година. Събитието беше насрочено за периода 7-9 юли. Домакин на състезанията трябваше да бъде пистата Сокол Интернешънъл край град Алмати.

Гран при на Казахстан беше част от рекордния календар за сезон 2023 в MotoGP, който включваше 21 старта. Ръководството на шампионата се надяваше да се състезава за първи път в Казахстан и Индия. По този начин трябваше да се продължи експанзията на Дорна в Азия

Вчера стана ясно, че надпреварата в Казахстан няма да се състои през 2023 г. тъй като пистата няма да бъде готова навреме. Затова организаторите на MotoGP обявиха отмяната на събитието през сезон 2023. Те все пак остават с надеждата, че ще могат да го проведат през 2024 г.

Пистата Сокол Интернешънъл е с дължина 4.495 км и е проектирана от Херман Тилке. Трасето трябва да получи оценка 2 от ФИА и оценка А от ФИМ. Това обаче все още не е възможно  заради продължаващите строителни работи.

MotoGP няма да заменя отменената Гран при на Казахстан. Това означава, че лятната пауза осмия и деветия кръг от сезон 2023 ще бъде пет седмици.

„ФИМ, IRTA и Дорна Спортс потвърждават отмяната на Гран при на Казахстан през 2023-та“, се казва в изявление на MotoGP. „Продължаващите работи по хомологацията на пистата, съчетани с настоящите глобални оперативни предизвикателства, наложиха отмяната на събитието през тази година. MotoGP очаква с нетърпение да посети международната писта Сокол през 2024 г. , за да приветства новия регион в календара. Събитието няма да бъде заменено през 2023 г.“

Провеждането на Гран при на Индия също е под голям въпрос. В момента пистата Буд Интернешънъл не е минала хомологацията на ФИМ и може да последва съдбата на събитието в Казахстан.