Начало Moto News MotoGP: Следващата спирка – Аржентина

MotoGP: Следващата спирка – Аржентина

43
0

Следващият, трети кръг от мотоциклетната Гран При е на пистата Термас де Рио Ондо за Гран При на Аржентина. Шампионатът за втора поредна година се пренася в Южна Америка и за 12-и път в Аржентина.

Първата Гран При на Аржентина е през 1961 г. в Буенос Айрес, като за първи път кръг от световния шампионат е извън Европа. През 2014 г. отново, след 10 години прекъсване, сериите идват на пистата Термас де Рио Ондо с дължина 4,8 км. Така Аржентина става 18-ата страна, домакин на кръг от MotoGP, след като тази категория е въведена през 2002 г.

Световният шампион Марк Маркес идва в Аржентина след лесната си победа в Остин, Тексас – 20-а в кариерата му, което го изравнява с двукратния носител на короната в клас 500 куб. см Фреди Спенсър. Миналата година екипът на Repsol Honda постигна двоен успех на пистата, като победата взе Маркес, а съотборникът му Дани Педроса стана втори. След тях бяха двамата пилоти на Movistar Yamaha Валентино Роси и Хорхе Лоренсо. Роси идва в Аржентина като лидер в шампионата, след победата си в Катар и 3-ото място в Остин. Той е с 1 точка пред Андреа Довициозо, който има две втори места поред за Ducati Team. Новият GP15 показа, че е конкурентен на изцяло различната писта в Остин, след като Дови се бори за победата в Катар. Заводският пилот на Ducati обаче няма сериозен успех миналанта година на Термас де Рио Ондо, защото бе 9-и. Съотборникът му Андреа Яноне през 2014 г. бе 6-и за сателитния екип Pramac Racing Ducati, а сега се надява на по-голям успех като заводски пилот.

Хорхе Лоренсо се е преборил с бронхита, който го измъчи в Остин и го прати на 4-о място. За втори път Хорхе завършва 4-и този сезон и изостава от своя съотборник Роси с 15 т. Брадли Смит иска да бъде най-бързият сателитен пилот и да продължи битката със сънародника си  Кал Кръчлоу. Двамата делят 6-о място с по 18 т. Смит (Monster Tech 3 Yamaha) има предимство на аржентинската писта, след като победи съотборника си Пол Еспаргаро. Кръчлоу никога не е карал на тази писта, тъй като през 2014 г. отсъстваше от състезанието заради контузия.