Начало Moto News MotoGP: Сезонът започва, Маркес тръгва за защита на титлата

MotoGP: Сезонът започва, Маркес тръгва за защита на титлата

33
0

Този уикенд с Гран При на Катар започва сезон 2014 в MotoGP. 21- годишният вече Марк Маркес тръгва за защита на титлата, която спечели миналата година и влезе в историята.

Този уикенд ще бъде 11-ото състезание на пистата Лосаил насред пустинята. Гран При на Катар е в календара от 2004 г., от 2007 г. е първият старт за сезона, а на осветление е от следващия сезон 2008. Първият победител в Катар е Сете Гибернау. В сегашно време обаче най.-бърз на това трасе е Хорхе Лоренсо, който спечели победата в последните два старта.  Пилотът на Movistar Yamaha MotoGP се представи отлично на пистата Филип Айлънд и бе най-бърз в трите тестови дни, а сега нищо чусдно да направи хеттрик  от победи на Лосаил.  Неговият съотборник Валентино Роси също е в страхотна форма и иска де хвърли ръкавицата на Марк Маркес, след като миналата година двамата направиха страхотна битка.

Маркес започва сезона не в 100% форма, след като си счупи крака при инцидент по време на тренировки шест седмици преди първите тренировки от новия сезон на Лосаил които започват на 20 март вечерта. Пилотът на Repsol Honda се подготвя за дълга игра за титлата в следващите стартове, докато съотборникът му Дани Педроса се надява на победа още в първия старт.

Ducati Team бе отборът, който най-дълго време присъстваше в заглавията на медиите преди началото на сезона, след като се насочи в клас Open. От 2014 г. всички са длъжни да използват хардуер на ECU доставени от Dorna Sports и Magneti Marelli. Освен това екипите трябваше да изберат в коя категория да карат – Factory или Open. Първите разполагат с 20  л гориво и 5 двигателя, докато вторите са с 24 л и 12 двигателя, като могат да правят промени по тях и да тестват неограничено през целия сезон.

Ducati Team взе Карл Кръчлоу за съотборник на Андреа Довициозо, а  Monster Yamaha Tech3 замени първия с шампиона в Moto2 Пол Еспаргаро, който стана съотборник на Брадли Смит.Пол е един от четиримата новаци през този сезон, но за лош късмет си счупи ключицата в последните минути на последния предсезонен тест. Другите дебютанти са французинът Майк ди Мелио (Avintia Racing), вторият в Moto2 за 2013 г., британецът  Скот Рединг (GO&FUN Honda Gresini) и австралиецът Брук Паркс (Paul Bird Motorsport), който дойде в тима да помага на Пол Бърд, заедно, а съотборник му е Майкъл Лавърти.

Един от фаворитите за сезона обаче е Алекс Еспаргаро, братът на Пол, който направо впечатли с времената си за обиколки по време на тестовете дори хората от своя тим NGM Forward Racing. Той взе най-доброто от лизинговия договор на тима с Yamaha и направи няколко изненадващи сюрприза, като показа, че той и Пол могат да бъдат първите братя на подиума след Нобуацу и Такума Аоки на Имола през 1997 г.

Друг ключов играч във втория ешелон на колоната ще бъде Ники Хейдън, който кара за Drive M7 Aspar, заедно с Хироши Аояма. Те двамата, заедно с Рединг и Карел Абрахам от Cardion AB Motoracing ще карат изцяло новия клиентски мотоциклет Honda RCV1000R. Затова пък Щефан Брадъл и Алваро Баутиста продължават със своите сателитни отбори – съответно LCR Honda MotoGP и GO&FUN Honda Gresini. Сателитни тимове са и пилотите на Pramac Racing – Йони Ернандес и Андреа Яноне. Ветеранът Колин Едуардс продължава в екипа на Forward, докато Данило Петручи е единствения пилот на IodaRacing Project.

Във висшия клас MotoGP има нов рекорд. На стартовата решетка ще застанат 11 носители на колоната, като общия броя на спечелените от тях световни титли е 26 в трите класа. Има 16 пилоти от сегашните в MotoGP, които са печели състезания на различни етапи в кариерата си, като общо има 333 победи. Това също е нов рекорд за първия старт за сезона. Първите тренировки в MotoGP в Катар започват в 19.55 ч. на 20 март, четвъртък.