Начало Moto News MotoGP: Стонър печели първа позиция със секунда преднина

MotoGP: Стонър печели първа позиция със секунда преднина

37
0
MotoGP,Кейси Стонър

Новият световен шампион Кейси Стонър спечели последната полпозишън в 800-кубиковата ера, с повече от секунда преднина на пистата Рикардо Тормо във Валенсия.
Мократа от дъжда писта бе причина времената на пилотите да са по-слаби от тези на сутрешната трета свободна тренировка. Стонър постигна време с преднина от 1.014 сек. пред своя съотборник от Repsol Honda Дани Педроса. Това е 12-ата първа позиция на Кейси за този сезон. Първа редица бе допълнена от пилота на Yamaha Бен Спийс, който забрави тежкия първи ден от състезателния уикенд и спечели трето място в последната обиколка. Тексасецът бе с 0.182 сек. по-бавен от Педроса.
Ранди де Пюние продължи своя отличен уикенд, но бе изместен от Спийс от първа редица в последния момент. Пилотът на Pramac Ducati остана на втора редица, а зад него са пилотите на Suzuki – Alvaro Bautista и на Ducati – Валентино Роси. Доктора кара със специален шлем, на който са комбинирани цветовете на Марко Симончели – червено и бяло и бе с 1.6 сек. по-бавен от Стонър. Съотборникът на Вале – Ники Хейдън успя да се справи с Андреа Довициозо и стана 7-и. За Дови остана осмото място в последната му квалификация като пилот на Repsol Honda. Италианецът е с четири точки пред своя съотборник Педроса и ще се бори за третото място в шампионата зад Стонър и отсъстващия Алонсо.
Хектор Барбера имаше технически проблем, но се квалифицира 9-и в последното си състезание за Aspar Ducati, а след него бе Карел Абрахам от чешкия сателитен тим на Ducati. Чехът ще стартира пред пилота на Monster Yamaha Tech 3 Кал Кръчлоу. Двамата се борят за приза Новак на годината.