Начало Moto News MotoGP: Стонър се върна на върха

MotoGP: Стонър се върна на върха

50
0
Кейси Стонър

Световният шампион Кейси Стонър с Honda прекъсна серията си от три състезания, които загуби. Той отново се върна на върха на пистата Ассен в Гран При на Холандия.
Още в първия завой имаше драма. Алваро Баутиста с Honda изхвърли лидера в шампионата Хорхе Лоренсо с Yamaha в първия завой.
Пилотът на Gresini Honda показа амбициите си за добро класиране, като се изстреля от 8-а позиция на старта и загуби контрол на предницата на мотоциклета си, като избута нищо неподозиращия Лоренсо. Инцидентът се разследва. Лоренсо бе трети при старта, зад Дани Педроса и Стонър. Пилотите на Repsol Honda след това участваха в своети си представление. Стартиралият от първа позиция Стонър стартира след като преживя един от най-сериозните инциденти в кариерата си – хайсайд в силния дъжд в петък. Той стана сянка на Педроса и изпревари испанеца 10 обиколки преди края. След това австралиецът нямаше проблеми да полети към третата си победа за сезона с 4.965 сек. пред Дани и сега се изравни с Лоренсо в челото на класирането. Двамата имат по 140 т.
Две обиколки след старта пилотът на LCR Honda MotoGP Щефан Брадъл катастрофира и за първи път от началото на сезона не завърши състезание. Ники Хейдън от Ducati Team излезе в чакъла на последния завой, но върна мотора си на пистата. Докато двамата от Honda дръпнаха напред, катастрофите продължиха с Йони Ернандес (Avintia Blusens). Андреа Довициозо (Monster Yamaha Tech 3) изпревари Бен Спийс и стана трети, като се целеше в последното място на подиума. Съотборникът на Андреа – Кал Кръчлоу, който изостана 9-и на старта заради инцидента, изпревари триото с Ducati – Хейдън, Валентино Роси и Хектор Барбера (Pramac Racing). Колин Едуардс (NGM Mobile Forward Racing) отпадна с механична повреда. Кръчлоу успя да изпревари Барбера и да заеме 7-о място, а Спийс отново си върна третото място от Довициозо. Алекс Еспаргаро отпадна 11 обиколки преди края с механичен проблем. След това Роси влезе в пита с откъснато парче от задната си гума, която му смениха и той се върна на пистата. Междувременно Стонър изпревари Педроса и реши битката между двамата.
Шест обиколки преди финала двете машини Honda бяха на 7 секунди пред Спийс. Барбера бе близо до падане, след като се опита да изпревари Хейдън за 6-о място. След това и Довициозо отново атакува Бен Спийс за третото място на подиума, като успя да го направи на първия завой в последната обиколка. За Дови това бе втори подиум през този сезон. За Спийс, който спечели тук миналата година остана 4-ото място. След него бяха Кал Кръчлоу, Ники Хейдън и Хестор Барбера. Ранди де Пюние постигна най-добрия резултат на CRT машина, а Микеле Пиро и Матия Пасини допълниха топ 10.