Начало Moto News MotoGP: Триумф на Маркес, повежда в шампионата след драма на Херес

MotoGP: Триумф на Маркес, повежда в шампионата след драма на Херес

79
0

Пилотът на Repsol Honda Марк Маркес е новият лидер в шампионата в MotoGP. Той спечели победата в Гран При на Испания на пистата Херес в драматично състезание. На подиума му асистираха Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3),  а трети стана Андреа Яноне (Suzuki Ecstar). 

От първа позиция стартира Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol), но пилотът на Ducati Хорхе Лоренсо взе старта, следван от миналогодишния победител на Херес Дани Педроса (Repsol Honda), Зарко, който стартира от първа редица за 8-и пореден път, Кръчлоу и Маркес, който потегли от втора редица За първи път Маркес не се квалифицира на първа редица на Херес от идването му в клас MotoGP през 2013 г. Това, както се оказа по-късно нямаше особено значение.

Много скоро той стана 3-и, а докато Педроса притискаше лидера Лоренсо, Маркес успя да излезе на втора позиция, а след това да задмине пилотът на червения мотоциклет. Така Маркес излезе начело 16 тура преди края. Кръчлоу катастрофира, а скоро го последва и Алекс Ринс (Suzuki Ecstar). Другият пилот на Ducati Андреа Довициозо успя да се пребори за място в челото, изпревари Педроса и да мине пред него.

Маркес се откъсна напред, а зад него Довициозо, Лоренсо и Педроса, започнаха да се „боричкат“ за по-предна позиция. Дови изпревари Лоренсо, но последния реши да си върне позицията във върха на завой 6, като опита атака от вътрешната страна. Там обаче беше Педроса, който караше в траекторията си и Лоренсо го удари. Дани падна, а мотора му беше насред пистата. Лоренсо обаче продължи да играе на кегли със съперниците си. След като помете Педроса, като от рикошет, той удари и Дови, като  изхвърли съотборника си извън трасето. Така и за тримата състезанието завърши.

Маркес, който бе на огромна преднина пред Зарко нямаше никакъв проблем да спечели състезанието. Това е втората му поредна победа за сезона след миналото състезание в Тексас, както и 37-а в шампионата. Така той поведе със 70 т. в шампионата пред Зарко с 58. Французинът, който от догодина ще кара в КТМ, за втори път след Аржентина е на подиума този сезон. Най-щастлив обаче беше Андреа Яноне, тъй като за първи път в кариерата си печели два поредни подиума, както и трети пореден за Suzuki.

Празник имаше и в бокса на Alma Pramac Racing, тъй като двама пилоти влязоха в топ 6. Данирло Петручи финишира 4-и, като завърши само на 4 десети след Яноне и на една пред Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP). Имено Доктора раздели Петручи от съотборника му Джак Милър, който стана 6-и. В 15-ата обиколка на състезанието Валентино Роси измина общо 40 075 км в състезания, колкото е обиколката по Екватора на Земята. 

Съотборникът на Роси – Маверик Винялес, който бе на подиума в Остин, сега бе 7-и. След него се наредиха все частни пилоти – Алваро Баутиста (Angel Nieto Ducati Team) – 8-и и Франко Морбидели (EG 0,0 Marc VDS Honda) – 9-и. Топ 10 оформи Мика Калио, който в това състезание бе трети пилот на Red Bull KTM Factory Racing. След него остана титулярът Пол Еспаргаро, а Брадли Смит бе 13-и. 

В класирането преди Гран При на Франция на пистата Льо Ман води Маркес със 70, следван от Зарко с 58, Винялес с 50, Яноне с 47, Довициозо с 46 и Роси с 40.