Начало Moto News MotoGP: Триумф на Маркес, драма за Петручи на Мизано

MotoGP: Триумф на Маркес, драма за Петручи на Мизано

91
0

Марк Маркес (Repsol Honda) спечели победата на мократа писта „Мизано Марко Симончели“ за Гран при на Сан Марино. Той успя да отнеме първото място от Данило Петручи (Octo Pramac Racing), който бе лидер на колоната почти през цялото състезание. Трети стана Андреа Довициозо (Ducati Team). Маркес вече е лидер в класирането със 199 т. Толкова има и Довициозо, двамата са с по четири победи, но Маркес има повече втори места – 3 срещу едно за италианеца.

След старта колоната поведе Хорхе Лоренсо (Ducati Team), следван от Маркес, Довициозо и стартиралия от първа позиция Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP). Тези пилоти обаче бяха заплашени от летящия Данило Петручи. Италианецът предприе невероятен щурм, като първо изпревари Винялес, а след това като на шега „глътна“ Довициозо и Маркес. Италианецът се залепи зад Лоренсо. След тази група бе Кал Кръчлоу (LCR Honda), който падна и продължи. Веднага след падането му, с хайсайд на мократа писта катастрофира и Лоренсо. Той обаче не можа да продължи надпреварата.

Така лидер стана Петручи, а Маркес и Довициозо започнаха да го преследват. Зад тях битка за 4-ото място започнаха Винялес и Джак Милър (EG 0,0 Marc VDS). В този дуел се включи и стартиралия с уайлдкард тестов пилот на Ducati Team Микеле Пиро, който изпревари Милър.

В последните обиколки Маркес догони Петручи и очевидно подготвяше атака. Малко по-назад, за грешки на двамата пред него дебнеше Довициозо. Две обиколки преди финала, Маркес започна да притиска Петручи и даде ясна индикация, че ще го атакува. Това стана след излизането от последния завой, на старт-финалната прави, когато двамата влязоха в последна обиколка. Маркес имаше доста по-висока скорост от Петручи, задмина го и в следващите два завоя, а и до края, успя да задържи първото място, за да вземе четвъртата си победа за сезона.

В последния тур шампионът направи и най-бързата обиколка – 1:47,069. За Петручи това бе трети подиум за този сезон и 4-и в кариерата му. Той остана на 1,1 от Маркес. За Довициозо това бе първи подиум в Мизано, а битката за титлата му с Маркес продължава с равен старт. В компанията, имаща шансове за титлата, продължават да бъдат още третият в класирането Винялес със 183 т., Валентино Роси, който заради тома че си счупи крак не стартира в това състезание със 157 и Дани Педроса със 150 т.

Зад четвъртия – Винялес се нареди Микеле Пиро, който оформи топ 5 и зарадва хората от Борго Панигале. Специалистът по мокри писти Джак Милър стана 6-и. За 7-ото място успя да се пребори съотборникът на Петручи –  Скот Рединг (Octo Pramac Racing), който бе пред новака Алекс Ринс (Team Suzuki Ecstar). Йонас Фолгер (Monster Yamaha Tech 3), който стартира от 16-а позиция, стигна до 9-о място, като остави зад себе си двамата пилоти на Red Bull KTM Factory Racing – Брадли Смит, който за първи път влиза в топ 10, откакто кара за австрийския производител и Алеиш Еспрагаро – 11-и.

На 12-о място бе Алваро Баутиста (Pull&Bear Aspar Team), който успя да запази позицията си от Кал Кръчлоу. Зад британеца бе Дани Педроса (Repsol Honda Team) – 14-и. И двамата обаче можеха да са по-назад, ако не бе драмата с Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3), който получи проблем в мотоциклета си в последната обиколка и го добута до финала, за да вземе последната точка.