Начало Moto News МотоGP: Титлата на Маркес отбелязана подобаващо в родината му

МотоGP: Титлата на Маркес отбелязана подобаващо в родината му

56
0
Марк Маркес

Титлата на най-младия шампион в кралския мотоциклетен клас Марк Маркес бе подобаващо отразена в родината му Испания.

„Новият крал на МотоGP”, „Вече легенда”, „Най-щастливото хлапе на света” и „Шампионът бебе” са само част от заглавията в пресата на Иберийския полуостров за пилота на Хонда, който покори върха само на 20 години и 266 дни. Президентът на Испания Мариано Рахой изпрати лична телеграма на Маркес още след състезанието във Валенсия. Най-големият спортен ежедневник в страната АС посвети първата си страница на сензацията в МотоGP. АВС, Ел Мундо, Ел Паис и Ла Разон също отделиха доста място на Марк.

Телевизионното предаване на надпреварата на пистата Рикардо Тормо пък е постигнало 46% от аудиторията в съответния часови пояс. Близо 6 милиона души са наблюдавали пряко решаващия за титлата кръг. Резултатът пък „директно издигна Маркес в пантеона на великите испански пилоти”, пише Марка. След успеха в МотоGP и титлите в 125 куб. см и Мото2 Маркес се нарежда само зад Анхел Нието, Хорхе Лоренцо и Хорхе Мартинес по индивидуални корони сред представителите на страната в мотоциклетния спорт.

При моторите, независимо колко си смел, трябва да използваш главата си и новият крал на МотоGP демонстрира това, като не падна в капана на Лоренцо – коментира АС под заглавие „Малък гений, големи топки”.

Ел Мундо отиде дори още по-далеч и сравни Марк с Борис Бекер (най-младият победител в тенис турнира от Големия шлем Уимбълдън – на 17 години) и Пеле (започнал да играе в Сантос на 15, в бразилския национален отбор – на 16 и спечелил първата си световна футболна титла със селесао на 17 години). За баланс бе напомнено, че Маркес все пак не успя да подобри съвсем всички рекорди тази година: най-младият пилот, качил се на подиума в МотоGP все още принадлежи на Ранди Мамола, който стига до почетната стълбичка на 19 години. Ярно Сааринен и Макс Биаджи пък остават единствените състезатели, спечелили първите си надпревари в кралски клас.

Той е природен талант и вижда възможности там, където другите не могат… Уменията, желанието да учи и способността да забавлява създават стабилна основа, която ни дава основание да вярваме, че Маркес ще ни носи радост дълго време – пише 13-кратния шампион Анхел Нието в АВС.

На въпрос дали смята, че това е само началото на „ерата Маркес” пък Марк отговаря:

Това са твърде големи думи за момента… [Хорхе] Лоренцо и [Дани] Педроса са все още много млади. Надявам се никога да не открия къде е границата ми. Винаги се намира нещо за подобрение.