Начало Moto News MotoGP: Винялес и Suzuki на върха във втория ден на тестовете

MotoGP: Винялес и Suzuki на върха във втория ден на тестовете

33
0

Във втория ден от официалните тестове на MotoGP на пистата Филип Айлънд дъждът спря, а на трасето най-бърз бе Маверик Винялес със Suzuki. За разлика от вчерашния дъжд, днес пилотите имаха шанса да се пробват по-дълго време на сухо. 

Пилотите имаха късмет. Пистата изсъхна съвсем и всички вече можеха да пробват сликовете, което за Филип Айлънд е много важно. Пирчината е, че от лявата страна генерират повече топлина и се загряват в последните завои. Затова Michelin поизведе нов двоен компаунд (покритие), чиято ефективност всички искаха да пробват. Като условията станаха по-добри, пилоти като Валентино Роси, Маверик Винялес и Марк Маркес започнаха да правят все по-бързи и по-бързи обиколки, като оглавяваха върха на класацията. Всеобщият ентусиазъм бе прекъснат отново закратко заради лек дъжд, но отборите отново започнаха интензивна работа. Пилотът на Team Suzuki Ecstar Винялес стана първият, който слезе под 1:30 за обиколка във втората половина на сесията. Всички пилоти работиха по собствена програма, но най-много правеха по 5 тура, преди да се приберат в пита.

Следобед всички от топ 10 бяха с време от 1:29 мин., а Винялес направи най-бързата обиколка за деня – 1:29.131, като така младокът показа сериозни амбиции за новия сезон в MotoGP. През 2015 г. испанският пилот на Team Suzuki Ecstar стана 6-и в състезанието на тази писта, а сега даде 1:29.131 в своята 63-а обиколка. Това е с половин секунда от най-доброто му постижение от състезанието. От Suzuki продължават да работят здраво по развитието на мотоциклета си, а тестовия пилот Цуда прави сериозни изпитания на скоростната кутия с бърза смяна на предавките.

В последните 5 минути Винялес и Марк Маркес направиха бързи обиколки и всеки бе начело преди да се развее карирания флаг. В последната си обиколка Маркес постигна 1:29.292, като изостана на 0.161 сек. от Маверик, кто завъртя 79 обиколки за втория ден. Двамата пилоти на Repsol Honda продължиха да изпробват два варианта на шасита с двигателят „evo“ за 2016 г., който дебютира на частните тестове на Херес.

Хорхе Лоренцо направи испански локаут в челната тройка с 1:29.357, на 0,226 от Винялес. Постигна времето си в 65-ата обиколка от общо 80, които завъртя на пистата. Само Андреа Довициозо и новака Тито Рабат имаха повече от световния шампион за 2015 г. Лоренсо във всичките си излизания Лоренсо не е карал повече от 6 бързи тура в серия, въпреки че се очакваше заводският пилот на Yamaha да направи симулация на състезание. Шампионът обаче направи 10 обиколки с време 1:29 мин. 

С 4-ото място на Валентино Роси, от Movistar Yamaha MotoGP продължават да показват мускули на сериозната си форма, която демонстрираха още на Сепанг. Доктора остана само на 0.047 сек. от Лоренсо и на 0.273 сек. от Винялес. Роси и Лоренсо бяха само с четвърт секунда от най-добрите си постижуния по време на състезанието през 2015 г. на Филип Айлънд. Валентино завъртя 11 обиколки с време 1:29, от които 5 поредни в края на деня. Кал Кръчлоу стана 5-и със своята машина LCR Honda. Докато двамата заводски пилоти на Honda тестваха „ево“ мотора за 2016 г., Кръчлоу продължи да работи с агрегатите за 2015 и за 2016, които ползваше и във Валенсия в края на миналата година.  Шести стана Хектор Барбера, който караше с модела GP14.2 и даде 1:29.857.