Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Може ли Фетел да се върне в F1 или Алонсо да отиде...

Може ли Фетел да се върне в F1 или Алонсо да отиде в Мерцедес?

2877
0
плакат, Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо
снимка: Мирко Щанге

Кой ще заеме мястото в Мерцедес, което Люис Хамилтън ще освободи в края на 2024 г., е въпрос, чийто отговор тепърва ще се търси. Новината за преминаването на седемкратния световен шампион във Ферари от 2025 г. отвори широко пазара на пилоти и т.нар. silly season. Вече се появи неофициална информация, че Алекс Албон е получил предложение за тригодишен договор, но от Ред Бул. Същевременно се обсъждат и значително по-малко вероятни, но определено интересни варианти. Единият е Себастиан Фетел да се върне във Формула 1. Другият е Фернандо Алонсо да бъди привлечен в Мерцедес.

Фетел се оттегли от активна спортна дейност в края на 2022 г. Четирикратният световен шампион заяви, че иска да е повече време със семейството си. Нико Розберг се оттегли броени дни, след като спечели титлата във Формула 1 през 2016 г., но след това започна няколко различни бизнеса, занимава се с програми за устойчивост и опазване на околната среда и какво ли още не. Фетел обаче стори точно това, което каза – остана у дома със съпругата и трите си деца, които са още малки. Появява се от време на време в публичното пространство, но това се случва рядко. За последно бе на ски в Кицбюел, докато там или караха ски, или наблюдаваха доста хора от Формула 1, сред които Джордж Ръсел, семейство Тото и Сузи Волф, бившите пилоти Герхард Бергер и Жан Алези, бившият собственик на търговските права на спорта Бърни Екълстоун и т.н.

Тото Волф бе попитан дали има вариант Фетел да се върне във Формула 1 с подтекста дали има шанс да бъде привлечен в Мерцедес

„Мисля, че той е взел решение да не се състезава повече. Говорим си редовно. Вчера се чухме (става дума за миналия четвъртък – б.а.), но не беше да кара за нас в бъдеще“, отговори Волф.

Фернандо Алонсо пък все още се състезава във Формула 1, но гради бъдещето си с Астън Мартин – дори и след като прекрати активната си кариера. Това не пречи да се говори за възможността да отиде в Мерцедес. В деня, когато бе обявено, че Хамилтън ще напусне Мерцедес, екип на Скай Спортс F1 изкара повечето време пред централата на екипа в Бракли. Репортерката Рейчъл Брукс призна, че наблюдавайки случващото се, непрекъснато се оглеждала с идеята да види дали Алонсо няма да се появи отнякъде.

Идеята за присъединяване на двукратния световен шампион към Мерцедес не е само на Скай. На въпрос кого би избрал да замести Хамилтън Жак Вилньов бе категоричен: Фернандо Алонсо

„Това би било фантастично“, допълни канадецът.

„В отбор като Мерцедес не може да вземеш още един млад пилот като Ръсел. Тото ще има свои идеи. Той е като Флавио Бриаторе: има си пилоти, разпраща ги по разни отбори и после ги прибира“, каза още Вилньов.

Световният шампион за 1997 г. сподели също така, че е изумен от решението на Хамилтън и от момента на обявяването му.

„Не сме виждали такова нещо досега. Много е странно. За това ще се говори цяла година и ще е забавно“, добави Вилньов.