Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Може ли Верстапен да напусне Ред Бул? Хорнер: Никой не е по-голям...

Може ли Верстапен да напусне Ред Бул? Хорнер: Никой не е по-голям от отбора

5327
0
Кристиан Хорнер, Макс Верстапен
Кристиан Хорнер и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер заяви, че никого няма да кара насила да остава в Ред Бул, когато бе попитан след Гран при на Саудитска Арабия има ли заплаха тимът от Милтън Кийнс да загуби Макс Верстапен. Скандалите около него и екипа поне за момента утихнаха след срещата на Хелмут Марко и Оливер Минцлаф. Марко заяви, че остава и ще продължи да работи. Заедно с управляващия директор на компанията Ред Бул призоваха за спокойствие в тима. Днес предстои Минцлаф и Франц Вацлавик да се видят с Чалерм Йоовидя. А междувременно Хорнер заяви, че не вижда причина Верстапен да си тръгне, но и не го изключи като вариант. Това се случи, след като Минцлаф каза, че Верстапен ще си изпълни договора с Ред Бул.

„Никога не казвай никога. Ако един пилот не иска да е на определено място, то ще отиде на друго. Това е като при всичко в друго в живота. Не можеш да принудиш някого да остане заради парче хартия. Ако някой не желае да е в този отбор, то ние никого няма да караме насила да остава. Никой не е по-голям от тима“, каза Хорнер

„Това важи за всички – от оператор на машина през конструктор до хората в поддържащите отдели, важи за целия бизнес. Всеки има своя роля, независимо къде е в организацията ни. Този отбор постигна невероятни успехи. В него – в различните департаменти и компании – има над 1400 души. Има и прекрасна стабилност от много време и тя е един от ключовете за успеха ни.“

„Да си част от отбор като този изисква отдаденост и страст. Макс ги има, виждали сме го многократно. Той е тук от 18-годишна възраст. Не се съмнявам в неговата отдаденост и страст и желанието да продължава напред. Не виждам и причина защо някой би искал да си тръгне. Мисля, че Макс получава страхотна подкрепа и върши чудесна работа с една невероятна кола“, допълни Хорнер.

Хорнер каза още, че няма проблеми с Марко след като през уикенда в Джеда се разчу, че има разследване срещу австриеца заради изтичане на поверителна информация. Той първо заяви, че Ред Бул е един отбор и веднага след това се постара да разграничи 80-годишншия съветник от екипа:

„Хелмут винаги е прям, но това е Хелмут. Наясно съм с целия шум, но той не ни отвлича от работата. Ние сме един отбор. Сега има спекулации за Хелмут. Той не работи за мен, не работи за Ред Бул Рейсинг, а за Ред Бул ООД.“

Макс Верстапен говори за мир в тима след Гран при на Саудитска Арабия. Той обаче също не бе категоричен, когато бе попитан дали има шанс да напусне преди края на договора си, който е до 2028 г.

„Бих казал, че най-важното нещо е да работим като отбор и да всички да пазим мира. Надявам се оттук нататък да е така и фокусът на всички да е в една и съща посока. Положителното е, че случилото се не навреди на представянето ни. Екипът е силен – инженери, механици, всички си вършат работата дори като става нещо друго“, сподели Верстапен.

На Тото Волф бе зададен въпроса – сигурно за стотен път през първите два състезателни уикенда от сезон 2024 – дали би подписал с Макс, ако има такава възможност.

„Мисля, че това решение трябва да го вземе Макс. Няма отбор на грида, който не би направил челна стойка, за да го има в колата си“, отговори Волф.