Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул разследва Марко за изтичане на поверителна информация, забраниха му да...

Ред Бул разследва Марко за изтичане на поверителна информация, забраниха му да говори с медиите

4647
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Майкъл Потс

Хелмут Марко е разследван от Ред Бул за изтичане на поверителна информация около скандала с Кристиан Хорнер. Освен това му е забранено да говори с медиите. Това се случи буквално половин час, след като Марко каза пред австрийската телевизия ORF, че може да бъде отстранен от Ред Бул и изобщо не знае дали ще е в Австралия за третия кръг от световния шампионат.

„Как да го кажа… Трудно е да се обясни, но в крайна сметка аз ще реша какво искам да правя“, заяви първоначално Марко

На въпрос дали може да бъде отстранен отговорът гласеше: „Има теоретична възможност“

„Въпросът е много сложен. Ще повторя – искаме мир в отбора. Световният шампионат е достатъчно труден с всички 24 старта и трябва да се концентрираме върху това. Макс [Верстапен] със сигурност е най-силният коз, в момента няма по-бързи пилоти от него. Да си тръгне би било огромна загуба за всички, включително за механиците, инженерите – всички, които се стремят да работят за Макс“, допълни Марко.

80-годишният австриец каза на Скай Германия, че утре ще води разговори с Оливер Минцлаф, който е в Саудитска Арабия. Той отново държеше да подчертае, че нещата зависели от това дали той иска все още да работи в Ред Бул.

От отбора на Ред Бул отказват коментар. Досега от компанията Ред Бул не дадоха никакви подробности относно разследването срещу Хорнер. От тима също отказаха да кажат каквото и да е по отношение отстраняването на жената, която отправи обвинения срещу шефа на екипа от Милтън Кийнс.

Хелмут Марко е сред основателите на отбора на Ред Бул. Той създаде и академията на тима за млади пилоти

Бившият пилот се ползваше с безграничното доверие на Дитрих Матешиц и бе получил от него картбланш за програмата във Формула 1. През годините имаше моменти, в които Марко директно опровергаваше коментари на Хорнер и директно казваше точно обратното на заявеното от шефа на отбора. През 2023 г. имаше истории за това, че двамата водят борба за власт в Ред Бул Рейсинг след смъртта на Матешиц. Приказките тогава се уталожиха до скандала с Хорнер от последния месец. Твърди се, че в тима от Милтън Кийнс има два лагера. В единия е Хорнер с Чалерм Йоовидя. В другия са Марко, Йос и Макс Верстапен и Ейдриан Нюи.