Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли спечели дело във Франция

Мозли спечели дело във Франция

40
0
Макс Мозли

Бившият президент на ФИА Макс Мозли спечели заведеното от него дело срещу вече спрения таблоид Нюз ъф дъ Уърлд във Франция. Англичанинът се появи на първа страница на вестника преди три години в обширен репортаж за садо-мазохистичните му забавления с пет проститутки в Лондон. Сега френският съд се произнесе срещу издателите и нареди плащането на 10 000 евро глоба, 7000 евро щети и 15 000 евро съдебни разходи. В решението обаче се казва, че действията на таблоида не са включвали клевета и очерняне.

Искането на Мозли бе за 200 000 евро обезщетение в страната, където са били разпространени 672 копия от репортажа с него. Той спечели делото и в родината си – там съдът реши да му бъдат платени близо 70 000 евро. Във Франция отсъдиха, че правата на отделен човек могат да бъдат пренебрегнати в интерес на обществото, но случаят с бившия президент на ФИА не е такъв.

Публикуването на фотографии, разкриващи доброволни сексуални действия между възрастни в частно жилище, с или без подразбиращ се нацистки контекст, не отговарят на изискването за необходима информация в едно демократично общество – се казва в решението.

Европейският съд за човешки права прекрати разглеждането на подобно дело през май. Мозли търсеше начин да принуди британските таблоиди да предупреждават жертвите на подобни материали и начин да спира такива публикации. Не успя да осъществи намеренията си в тази посока, но пък Нюз ъф дъ Уърлд бе спрян през юли след разкрития, че хора на вестника са подслушвали гласовите пощи на известни личности, на жертви на престъпления и семействата им и т.н.