Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюйоркски съд потвърди отхвърлянето на иск срещу Екълстоун

Нюйоркски съд потвърди отхвърлянето на иск срещу Екълстоун

27
0
Бърни Екълстоун

Нюйоркски съд потвърди отхвърлянето на иска на Bluewaters Communication срещу Бърни Екълстоун. Компанията се опита да заведе дело срещу управляващия търговските права на Формула 1 заради продажбата акциите на спорта на CVC Кепитъл Партнърс през 2005-2006 г. и претендираше за $650 млн. обезщетение.

От Bluewaters Communication твърдят, че са предложили на Екълстоун по-висока от платената от CVC цена за акциите на F1. Обвинението бе, че англичанинът е подкупил бившия банкер Герхард Грибковски с цел да се осъществи желаната от него продажба – в ущърб на спорта заради по-ниската цена. По-рано тази година в Мюнхен (Германия) бе прекратено дело, повдигнато заради същия подкуп, след като Бърни се разбра с прокуратурата и плати 100 милиона долара.

Случаят на Bluewaters Communication бе отхвърлен още през януари, но компанията обжалва. Апелативният съд в Манхатън постанови, че искът не може да се разглежда в Ню Йорк, тъй като няма нищо общо с щата. Според решението по-подходящи за завеждането на такова дело са Германия, Англия и остров Джърси, където са регистрирани Bluewaters Communication.

– Случаят произлиза от провала на една компания от Джърси да придобие акциите на друга компания от Джърси през немска банка заради предполагаемия подкуп, даден от англичанин на германец. Интересът на Ню Йорк в случая е минимален – се казва в решението на съда.

Представителят на Bluewaters Кент Ялоуиц заяви, че фирмата е разочарована, но очаква да бъде заведен иск в друг съд.

Другият подобен случай с претенции за обезщетение – този на Constantin Medien – бе решен в полза на Екълстоун през февруари тази година. Преди два дни лондонски апелативен съд потвърди присъдата и отказа на компанията правото на обжалва. В този случай в решението бе посочено, че Екълстоун е платил подкуп на Грибковски, но от последвалата продажба на акциите Constantin Medien не са претърпели загуба.

Междувременно самият Бърни се върна към обичайното си ежедневие. Мюнхенският съд бе организирал заседанията по делото срещу него да се провеждат максимум два дни в седмицата с обосновката да се позволи на англичанина да си върши работата. Той обаче сподели, че напрежението е било огромно и най-после се връща към нормалното си битие, а наскоро разкритикува европейската икономика и финансовата ситуация на Стария континент.

– Бавно, но сигурно се случва това, което предвидих, че ще стане в Европа. Преди 10 години заявих, че скоро ще станем икономика от третия свят. Европа е построена на основата на Германия и Франция. Така започна всичко. Франция я няма, а Германия не изглежда добре. Дори с моята помощ имат неприятности – заяви 84-годишният англичанин пред британския Телеграф, намеквайки за стоте милиона долара, които плати в Германия.

Екълстоун не за първи път критикува икономическите решения в Европа. Той например е противник на еврото и преди две години заяви следното по повод единната валута:

– От момента, в който въведоха еврото, твърдя, че това е грешка. Беше политическо решение, с което Германия и Франция мислеха, че ще могат да контролират Европа. Не можем да ги обвиняваме за това. Тогава изглеждаше добра идея.