Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новите уточнения за радио комуникацията са пълни глупости, заяви Фетел

Новите уточнения за радио комуникацията са пълни глупости, заяви Фетел

44
0

Себастиан Фетел определи последните уточнения относно ограниченията за комуникация по радиото между пилот и отбора му във Формула 1 като пълни глупости.

Новата директива на ФИА разрешава на тимовете определени инструкции и съобщения към състезателите, но при задължително преминаване през питлейна. Мярката бе наложена, след като в последните няколко надпревари имаше сериозен дебат дали наложените по-рано лимити не са предпоставка за опасни инциденти.

„Пълни глупости. Всички въпроси, повдигнати около комуникацията по радиото, са абсурдни”, каза Фетел на пистата Хунгароринг. „Изгледах предишното състезание и като зрител се забавлявах доста на паниката на един пилот, докато отборът му също се луташе. Това е човешкият елемент в спорта ни, който е много сложен от техническа гледна точка. Но залитаме в грешна посока и трябва да се върнем към времето, когато имахме възможност да говорим каквото искаме.”

Люис Хамилтън се надява, че уточненията ще помогнат на отборите в надпреварите. Той се бори доста време с колата си по време на Гран при на Европа в Баку и смяташе, че е изгубил над 13 секунди „или нещо такова, колкото щях да загубя и в питлейна.”

Пилотът на Хаас Ромен Грожан пък заяви, че никой състезател не иска упътване от 2000 страници в колата си, докато кара.

„Ако имаш проблем, който не можеш да решиш или техническа повреда, влизаш в питлейна и говориш, правиш питстоп и след това се връщаш. Да ти кажат, че имаш някакъв проблем не отнема нищо от шоуто. Сега ще трябва да се влиза в питлейна, което ще внесе допълнителен елемент на несигурност”, обясни Грожан.