Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Най-важната промяна във Ферари бе смяната на президента, заяви Елкан

Най-важната промяна във Ферари бе смяната на президента, заяви Елкан

49
0
Лука ди Монтедземоло, Ферари F1
Лука ди Монтедземоло; снимка: Ферари

Председателят на ФИАТ Крайслер Джон Елкан заяви, че смяната на президента на Ферари е най-важната промяна в компанията от Маранело и едноименния отбор от Формула 1.

Внукът на Джани Аниели приветства промените и значително подобрената форма на тима, който спечели и победа в F1 в началото на сезон 2015 г. – Себастиан Фетел бе пръв в Гран при на Малайзия.

Елкан каза пред италианския вестник „Гадзета дело Спорт”, че 2014 г. бе кошмарна за Ферари и продължи: „Най-важно бе освобождаването на Лука ди Монтедземоло. Той ръководи (Ферари) над 20 години с огромна енергия и отдаденост. Беше особено добър в това да опази чара и магията на марката, създаваща най-добрите автомобили в света. И до 2008 г. имаше успехи и на пистата, благодарение на непобедимите [Жан] Тод и [Михаел] Шумахер. Серджо Маркионе е натоварен сега със задачата за връщане към такива славни моменти, но и много други неща се промениха в Маранело. Щастливи сме от добрия старт на 2015 г.”

Елкан изрази задоволство от работата на тима, откакто ръководството пое Маурицио Аривабене и от присъствието на Фетел и Кими Райконен, които определи като „двама страхотни шампиони”.

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда сподели, че за Ди Монтедземоло е било болезнено да напусне поста си, но според него това бил правилният ход за Ферари. „Трябва да призная, че след 23 години вероятно един цикъл приключи”, допълни австриецът. „Надявам се, че един ден двамата (Ди Монтедземоло и Маркионе – б.р.) ще се помирят.”

Мнението на Елкан споделя и доайенът на италианските моторспорт журналисти Пино Алиеви. Той коментира пред вестник „Марка”, че според него най-важната промяна във Ферари е смяната на президента, а не напускането на Фернандо Алонсо.

„Според мен сега всичко е организирано по-рационално. Цялата власт е дадена на Джеймс Алисън (техническия директор на Ферари – б.р.), а президентът вече не парадира. Ферари стана нормален отбор, нищо повече”, допълни Алиеви.

Марко Манчини от „Ла Република” от своя страна смята, че новото ръководство – Маркионе и Аривабене – заедно с Фетел и Алисън бере плодовете на труд, започнал преди доста време. Той описва промяната като постепенна: „Започна със [Стефано] Доменикали, продължи с [Марко] Матиачи, който даде цялата власт на Алисън и сега върви нататък. Вярно е, че напоследък бе трудно да се работи заради егото на Фернандо, но резултатът в Малайзия не се дължи на пилотите. Миналата година Фетел нямаше да спечели (с предишния болид на Ферари).”

Междувременно Аривабене заяви, че не иска и да чува за заповеди от бокса в Скудерията. Той бе категоричен, че и двамата пилоти на тима ще получат нужната подкрепа в борбата си в шампионата.

„Единственото правило, което важи сега, е математиката”, каза шефът на Ферари.