Начало Автомобили Нови двигатели и дизайн за KIA Optima

Нови двигатели и дизайн за KIA Optima

890
0

КИА Моторс Европа представи усъвършенстван дизайн и нови двигатели за KIA Optima. Предлаган на европейския пазар във версия седан и комби автомобилът ще дебютира на международното изложение в Женева след броени дни и ще бъде пуснат в продажба през третото тримесечие на 2018 г.

KIA Optima е оборудвана с изцяло новия U3 1,6-литров CRDi дизелов двигател и 1,6-литров T-GDi. Освен рафиниран интериорен и екстериорен дизайн, Optima ще се предлага с най-новите технологии на КИА за активна безопасност и свързаност в автомобила.

Майкъл Коул, главен оперативен директор на Kia Motors Europe, коментира: „Optima реализира рекордни годишни продажби на Стария континент през 2017г., които надхвърлиха 16 800 броя. Моделът има ключов принос за устойчивия растеж на марката в Европа, който бе затвърден и от лансирането на новите версии комби, високоефективни GT варианти и плъгин хибрид с изключително ниско ниво на вредни емисии.

Освеженият дизайн на Optima, новите двигатели и разширената гама технологии ще направят модела още по-привлекателен както за корпоративни, така и за частни купувачи.“

Optima вече се предлага с изцяло новия U3 дизелов двигател, проектиран да отговори на по-строгите изисквания, поставени от нормата за емисии Euro 6d TEMP. Новият U3 1,6-литров CRDi двигател използва технологията за активен контрол на емисиите – селективна каталитична редукция (SCR) – което спомага за минимизиране количеството въглероден диоксид, прахови частици и емисии на азотни оксиди. Моторът е с мощност от 136 к.с. и 320 Nm въртящ момент при обороти на двигателя от 2000 до 2250 rpm.

За първи път Optima ще се предлага с 1,6-литров T-GDi двигател с мощност от 180 к.с. Потребителите ще могат да избират и между 2,0-литров GDi със 163 к.с. и 2,0-литров T-GDi с мощност от 245к.с., който задвижва високоефективната GT версия на Opitma. Новият 1,6-литров T-GDi със 180 к.с. е оборудван със 7-степенна трансмисия и двоен съединител.

Системата за избор на режим на шофиране ще позволи на клиентите да се насладят оптимално на опциите Eco, Comfort, Sport и Smart. Всеки режим дава възможност на водача да персонализира реакцията на двигателя и трансмисията, като приоритизира икономията на гориво или избере по-бързо ускорение. Спортният режим подобрява реакциите на дроселната клапа, позволява по-бързо ускорение – от състояние на покой и по време на движение – като адаптира кормилното управление и предоставя възможност за по-директна реакция в синхрон с действията на водача. Smart режимът е проектиран да предусеща нуждите на водача, като автоматично превключва между режимите Eco, Comfort и Sport в зависимост от условията.

Дизайнерите на КИА са осъществили редица промени в екстериорния облик на Optima – усъвършенстван дизайн на предната броня, нови LED стопове, нова форма на предните фарове и фаровете за мъгла. Радиаторната решетка тип „тигров нос“ е с хромирана облицовка за по-изтънчен вид и елегантна визия. Наличен е и нов цвят – Runway Red, както и нов дизайн на 16-,17-, и 18-инчовите алуминиеви джанти.

Воланът на Optima е с нов дизайн, а централната конзола е рамкирана с гланциран хром. Изпълнението на салона е в черно, двуцветно сиво и черно във варианти текстил или кожа.

Новост в салона на Optima е и осветление около таблото и вратите, което позволява на пътуващите да избират от шест различни цвята или да зададат различен цвят на всеки отделен режим на шофиране. По подразбиране салонното осветление придава зелена светлина в режим Eco, Sport в червено и Smart – синьо.

Дизайнът на версиите GT и GT Line също е усъвършенстван. За още по-забележително присъствие на пътя двете версии са оборудвани с нови LED фарове за мъгла, нови 18-инчови алуминиеви джанти, фино гланцирано черно покритие на огледалата, странични прагове и решетка на въздуховода. Моделите GT Line се отличават със специфични нови двойни ауспуси, докато Optima GT е оборудвана с двоен ауспух с хромирани накрайници.

Интериорът е изработен от висококачествени материали, а седалките са облицовани в двуцветна черна и червена кожа.

Optima се предлага с последните усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS) на KIA.

Новата система за предупреждение при загуба на внимание от страна на водача DAW се бори със сънливостта или разсеяността на водача по време на шофиране. В случай на загуба на концетрация, DAW едновременно алармира и индикира чрез символ на контролния панел. Счита се, че в Европа умората на водача е ключов фактор при една четвърт от всички фатални пътни произшествия на континента. Националната администрация по безопасност на движението по магистралите на САЩ отчита, че приблизително 100 000 докладвани на полицията катастрофи всяка година са пряк резултат от умора на водача. В САЩ това води до приблизително 1550 смъртни случая и 71 000 наранявания годишно.

Optima е оборудвана и с Асистент за избягване на челен сблъсък (FCA) с функция за разпознаване на пешеходци, Асистент за спазване на лентата на движение (LKA), Система за автоматично включване и изключване на дългите светлини (HBA) и LED предни фарове.

Optima се предлага с най-новата 7,0- или 8,0-инчова информационно-развлекателна система със сензорен екран на Kia, навигация и Kia Connected Services, поддържани от TomTom®. Системата предлага Apple CarPlay™ и Android Auto™ за пълна интеграция на смартфони. Android Auto™ е предназначена за работа с телефони с Android 5.0 (Lollipop) или по-нова версия; Apple CarPlay™ е за iPhone 5 или по-нов модел. В централната конзола е разположено безжично зарядно устройство, което позволява на потребителите да зареждат смартфона си в движение.

Новата Kia Optima се предлага с безпрецедентната за компанията гаранция от 7 години или 150 000 км. Двете версии на Optima седан и комби ще бъдат пуснати в продажба в цяла Европа през третото тримесечие на 2018 г.