Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Над €60 млн. се генерират само от нощувки на Ред Бул Ринг,...

Над €60 млн. се генерират само от нощувки на Ред Бул Ринг, Гран при на Австрия с удължен до 2030 г. договор

619
0
Гран при на Австрия, Шпилберг, Целтвег, Ред Бул Ринг
снимка: Спас Генев

Иван Тенчев, Ред Бул Ринг. Над 60 милиона евро ще оставят феновете този уикенд в градчетата и селата около пистата Ред Бул Ринг в Австрия. Според шефа на местния туризъм над 140 000 са нощувките, които ще бъдат заплатени в региона в областта Щирия. Отделно са парите, които ще бъдат генерирани от продажбата на билети, бира, храна и забавления.

Отново на Ред Бул Ринг най-много са феновете на Макс Верстапен, дошли от Нидерландия. Общият им брой е над 80 000, като най-атрактивно е така нареченото „село на Верстапен“

Това е палатков лагер зад пистата. В него „живеят“ 4500 почитатели на шампиона. Селото си има кмет, който настанява новодошлите и се помещава в огромен оранжев камион. „Работният ден“ на жителите продължава повече от 14 часа, снощи веселбата бе до 2 през нощта. Основната „работа“ на феновете е да празнуват! Холандски диджей създава музикалния фон, но има палатки със собствена музика. Лични гумени басейнчета охлаждат страстите, а тази година не се съобщава за проблеми с лошо отношение към нежния пол, както бе миналата. Смята се, че призивите на Верстапен са дали резултат поне в това отношение.

Организаторите от Ред Бул Ринг специално отбелязват, колко обичан в региона е Дитрих Матешиц, който съживи тази област с инвестициите си в пистата. Той си отиде от този свят миналата есен и както сам е изразил желание не би искал по нищо да личи, че вече го няма. На пистата няма да има нито спуснати знамена, нито ще бъде поставена паметна плоча или нещо подобно.

Точно днес пък ръководството на Формула 1 и организаторите на състезанието в Австрия съобщиха, че са подписали нов, дългосрочен договор. Споразумението е до 2030 г.

„За мен е удоволствие да съобщя тази новина заедно с изключителните ни партньори от Австрия. Тя е в чест на визията и страстта на Дитрих Матешиц – човек, който обичаше спорта и направи всичко това възможно“, отбеляза президентът на Формула 1 Стефано Доменикали.

„Състезанието в Австрия е любимо на пилотите и всичките ни фенове. Нямаме търпение за още много години вълнение и екшън“, допълни той.