Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 На Имола искат 3-годишен договор с F1, нови съмнения за стартовете на...

На Имола искат 3-годишен договор с F1, нови съмнения за стартовете на Зандвоорт и Сузука

861
0
имола
снимка: Алфа Ромео

Вече в два поредни сезона във Формула 1 пистата Имола присъства отново в календара на световния шампионат

Организаторите от трасето демонстрираха огромно желание да приемат кръг от световния шампионат, но и да подпишат поне тригодишен договор. През 2020 и 2021 г. включването на Имола бе при извънредни обстоятелства – заради отпадане на кръгове вследствие на пандемията от коронавирус.

„Надяваме се първенството да се върне отново, особено с напредване на ваксинацията“, заяви президентът на областта Емилия Романя Стефано Боначини. „Чакам да се обадят (от F1), за да сключим сделка за следващите няколко години. Две или три.“

Смята се, че годишната такса за приемане на кръг от Формула 1 може да е от порядъка на 23 милиона евро.

Междувременно се появиха нови съмнения относно провеждането на Гран при на Нидерландия

Причината бе рязкото покачване на случаите на COVID-19 в страната. Там повечето мерки бяха отменени, ситуацията се влоши и част от тях бяха върнати. Едната е забраната на събития с многобройна публика. По принцип правителственото решение не засяга надпреварата на Зандвоорт. За нея окончателно решение трябва да се вземе на 13 август.

Организаторите многократно обясниха през изминалите месеци, че е задължително да използват пълния капацитет на трасето, за да им излязат сметките. Той е малко над 100 000 души. Ограничение на 50% или 60% не им върши работа. Затова се смята, че от Зандвоорт по-скоро биха отменили отново надпреварата, отколкото да работят на загуба. Случаите в Нидерландия в момента намаляват, но съвсем не е сигурно дали властите ще разрешат събирането на около и над 100 000 души.

В Белгия все още са убедени, че ще се справят. От Спа-Франкоршамп засега имат разрешение за допускане на 75 000 души на пистата на ден. Зрителите трябва да предоставят сертификат за ваксинация или скорошен негативен PCR тест.

В Италия започна продажбата на билети – необичайно късно в сравнение с нормални сезони. Властите там разрешиха на организаторите на пистата Монца да използват 50% от капацитета на трасето за зрители. И там всички задължително трябва имат сертификат за ваксинация или за изкаран COVID-19, или скорошен PCR тест.

Ситуацията в Япония е значително по-неясна. Организаторите наскоро признаха, че са отложили продажбата на билети

„Решението е основано на настоящата социална ситуация и ще важи, докато имаме по-скорошна информация“, заявиха от пистата Сузука.

Наблюдава се развитието на организацията и на рали Япония, кръг от тазгодишния WRC сезон. Надпреварата с база в Нагоя е планирана за началото на ноември. По-рано през годината WRC директорът на ФИА Ив Матон заяви, че ако олимпийските игри в Токио се проведат, то и ралито ще се състои. Олимпиадата тече в момента, окончателно решение за състезанието вероятно ще бъде взето след края й.