Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 На Имола отбелязват 20-ата годишнина от гибелта на Сена и Ратценбергер

На Имола отбелязват 20-ата годишнина от гибелта на Сена и Ратценбергер

88
0
Аертон Сена
снимка АТР

На пистата Имола тази седмица отбелязват 20-ата годишнина от гибелта на Аертон Сена и Роланд Ратценбергер. Трасето е отворено от днес до 4 май (неделя), като от вчера започна да се провежда поредица събития в памет на двамата пилоти.

Хората имат възможност просто да се разходят – пеша, с автомобил или велосипед – по трасето, което претърпя промени след трагедията там.

Сред планираните събития са възпоменателна церемония, специална изложба, представяща безопасността във Формула 1 лекция и т.н. Първото от тях бе литургия, отслужена от свещеник Серджо Мантовани вчера. На нея присъстваха родителите на Ратценбергер – Маргит и Рудолф.

Трудно ми е. Но трябва да съм тук, заради сина ми – сподели Маргит Ратценбергер пред АП. – Не мисля обаче, че някога ще се върнем пак тук. Стига толкова.

Тя заяви също така, че е щастлива заради едно нещо – промяната в правилата, в изискванията към екипите и каските, довели до повишаване на безопасността.

За нас е чест да сме тук – каза и Рудолф Ратценбергер. – Сена също е в сърцата ни. Той е взел австрийски флаг в колата си, за да почете Роланд, ако спечели… За пети път съм на Имола, но на съпругата ми й е далеч по-трудно. Сега почитаме живота на Роланд. Бяхме много щастливи, че постигна мечтата си да стане пилот във Формула 1. Никога не съм искал да не стига до Гран при, защото той точно това желаеше и обичаше.

Отец Мантовани пък е сред добри познати на Сена. Бразилският пилот е дълбоко религиозен и не крие, че вярата е много важна за него.

Той винаги се молеше преди състезание – спомня си свещеникът. – Не мога повярвам, че са минали 20 години. Бях там, когато стана катастрофата. Помня, че говорих с него преди надпреварата и ми се струва, че е било вчера.

На планираната за днес възпоменателна церемония се очаква да присъстват пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Кими Райконен.

Според мен Сена постави стандарти за всички състезатели и определено бе най-добрият пилот от неговото поколение – коментира испанецът. – Той бе специален заради огромното желание да победи. Статистиката говори сама по себе си. Винаги се е борил, до самия горчив край и това печели уважението на колегите му. Това го превръща в легендата, която е днес. Аз съм бил малък, когато се е случила катастрофата, а испанската телевизия не даваше тогава Формула 1. Но започнах да научавам неща за него от баща ми – той му беше фен и моят карт бе боядисан като неговия болид.

Райконен допълни, че смъртта на Сена е невероятно тъжен момент в историята на F1:

Тогава още ходех на училище. И макар да не помня много подробно станалото, този ден е отбелязан в паметта ми. Мисля, че той бе велик пилот и мярка за много, дошли след него.