Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Силвърстоун ще вземат решение за F1 старта до края на април

От Силвърстоун ще вземат решение за F1 старта до края на април

546
0
Силвърстоун, Гран при на Великобритания
пистата Силвърстоун, снимка Мерцедес

Организаторите на Гран при на Великобритания ще вземат решение дали ще проведат F1 старта на Силвърстоун до края на април. Състезанието е планирано за 19 юли, но в момента няма яснота каква ще е ситуацията с разпространението на коронавируса. Световният шампионат на Формула 1 за 2020 г., както и всички останали спортни събития, не се провеждат заради пандемията от COVID-19. Досега бяха отменени две надпревари – тези в Австралия и Монако. Още 6 се водят отложени и организаторите им търсят заедно с ФИА и Либърти Медия варианти за провеждането им по-късно през годинита.

Ситуацията с COVID-19 се влоши във Великобритания през последните дни

Първоначално в страната възнамеряваха да не налагат строги мерки и да разчитат на изграждането на така наречения стаден имунинет. Британски граждани дори станаха главни действащи лица в репортажи от Франция и Испания с нежеланието си да спазват наложените в тези държави мерки. Туристи пред Триумфалната арка в Париж твърдяха, че карантинният режим е прекален и трябва да имат свобода на придвижване, където пожелаят. Техни съграждани отказваха да се подчинят на испански полицаи и продължаваха да ходят на плаж и в курортни заведения в Испания.

Постепенно обаче и в Обединеното кралство мерките се засилваха, докато стигнаха ниво на забрана за излизане от домовете освен по неотложни причини. В петък премиерът Борис Джонсън съобщи, че е дал положителен тест за коронавируса и се самоизолира на „Даунинг стрийт” №10. Сред въведените от него мерки са забрана за събирания на публични места, което включва и спортните събития.

Първоначалният срок на изолацията във Великобритания е 13 април.

„Скоро ще трябва да вземем решение, но то не зависи само от нас”, обясни мениджърът на Силвърстоун Стюарт Прингъл

„Няма да сторим нищо без съгласието на Формула 1. Но са ни необходими минимум 12 седмици, за да подготвим нещата. Това означава, че работата трябва да започне на 20 април – седмица, след като е предвидено да приключи периодът на изолация. За целта ще са ни нужни хора. Ако карантината продължи и не може да се пътува, това ще предреши решението ни.”

Последното отложено до момента състезание е Гран при на Азербайджан. Организаторите от Баку обясниха, че е нерентабилно да построят трасе без да са сигурни, че на него ще се проведе състезание. Следващият старт според календара е Канада, като шансът за провеждането му бе определен от промоутъра като 50:50.