Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 На Сузука нямаш право на грешка, но ние можем да спечелим, убедени...

На Сузука нямаш право на грешка, но ние можем да спечелим, убедени са пилотите на Макларън

58
0
Дженсън Бътън,Люис Хамилтън,Макларън

Макларън е отборът с най-много победи в Гран при на Япония в историята на Формула 1 – 9, като последната от тях е на Дженсън Бътън от миналия сезон.

Световният шампион за 2009 г. се гордее особено много с този си успех.

Всичките ми победи в Гран при са специални, но тази от Сузука през 2011 г. бе невероятно постижение. Това бе първата ни надпревара в Япония след цунамито през март и затова все още се чувствам невероятно горд, че спечелих. Тази страна означава много за мен. Бил съм там толкова пъти – и по работа, и за удоволствие, но независимо от това всеки път се изумявам и вълнувам от нея. Сузука пък определено изпитва смелостта на всеки пилот. Това трасе не допуска компромиси, точно като уличните конфигурации. Едно погрешно движение се наказва в почти всяка една част от пистата. Конфигурацията е невероятно бърза. През S-кривите има само една траектория, за да преминеш цялата секция. Завоите Дегнер са слепи, а до тях се стига през няколко неравности, които могат да дестабилизират автомобила. Да се опитваш да влезеш като хората в Дегнер 1 е като да се мъчиш да вденеш конец в игла, докато спринтираш на 100 метра. Уверен съм, че можем да спечелим – колата ни е достатъчно добра – обясни Бътън.

Люис Хамилтън спечели първата Гран при на Япония, в която се състезава, но през 2007 г. тя бе на пистата Фуджи. Той участва в надпревара на Сузука за първи път през 2009 г. и не се притеснява да признае, че тогава едва е могъл да повярва в съществуването на такова трасе в модерната Формула 1.

– Усещането там е като на всяка класическа писта. Няма полировката, финеса на ултрамодерните конфигурации, но това е за добро. Фантастично бърза е и наистина трудна за овладяване. Там нямаш право на грешка, а цялото място е специално – атмосферата е съвършено неповторима и не можеш да я откриеш където и да е другаде извън Япония. Според мен това се дължи на феновете. Те правят всяка визита там толкова специална. Що се отнася до шампионата, то няма да спечеля нищо, ако анализирам класирането и точките. От сега нататък ще се води тотална битка – заяви Хамилтън.