Начало Избрани Верстапен начело в първия ден тестове в Бахрейн, Алонсо на 0.029 сек...

Верстапен начело в първия ден тестове в Бахрейн, Алонсо на 0.029 сек от Макс

4900
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен завърши на първа позиция в първия ден от предсезонните тестове в Бахрейн. Пилотът на Ред Бул завъртя най-бързата обиколка за 1:32.839  мин. Втори с изоставане от 0.029 сек. финишира Фернандо Алонсо с Астън Мартин, следван от състезателите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер.

Тазгодишните предсезонни тестове в F1 бяха преместени в Бахрейн. Пистата Сахир замени традиционния домакин на изпитанията преди началото на дадена кампания- трасето край Барселона. Времето в Бахрейн ще бъде сухо и слънчево и с нулева вероятност за превалявания.

Верстапен излезе пръв на пистата след началото на следобедната сесия. Пилотът на Ред Бул беше най-бърз в сутрешната сесия на пистата Сахир. Двукратният световен шампион кара през целия ден, докато съотборникът му Серхио Перес ще бъде зад волана на RB19 в петък

Няколко минути след Верстапен на пистата се появи и Ник де Врис. Шампионът във Формула Е за сезон 2020-21 кара за първи път болида на Алфа Таури по време на официална сесия от F1. Де Врис пое автомобила от Юки Цунода, който караше преди обедната почивка.

В следващите няколко минути на трасето се появиха Шарл Льоклер, Естебан Окон и Логан Сарджънт. Пилотът на Ферари провеждаше аеродинамични изпитания преди да се прибере в гаража на своя отбор. За разлика от сутрешната тестова сесия, болидът на Скудерията нямаше вдлъбнатина в предната част на носа.

След изминаването на още един час Верстапен продължаваше да бъде начело макар да не подобри времето си. Единствено Фернандо Алонсо не бе направил бърза обиколка на пистата Сахир. Испанецът няколко инсталационни обиколки преди да с прибере в бокса. Според непотвърдена информация, Астън Мартин има проблеми с пода на AMR23 след спиране в бокса. Следователно проблемите за отбора от Силвърстоун продължават след като Фелипе Другович спря на пистата през първата половина от днешния ден заради проблем с електрониката.

С напредване на сесията репортерът на F1TV Джолион Палмър коментира преминаването на автомобилите през четвърти завой

„Преди завой №4 има дълга права и голяма точка на спиране. В момента не виждам никакви изпреварвания. Болидите изглеждат добре при висока скорост както и при спиране. Изглежда че Макс [Верстапен] наистина може да дрифтира малко повече и се чувства комфортно зад волана“, каза Палмър.

Междувременно Алонсо се върна на пистата и даде шесто време. Испанецът загуби повече от час заради проблеми с пода на неговия болид. Ландо Норис също прекара голяма част от времето си в бокса заради проблеми със спирачките. Верстапен пък продължаваше да трупа километри без да изпитва някакви сериозни проблеми.

Верстапен продължаваше да прави обиколка след обиколка през днешния ден. Пилотът на Ред Бул подобри времето си и записа 1:32.839 мин. Двукратният световен шампион се чувстваше много комфортно зад волана на RB19, който изглеждаше наистина добре балансиран.

В последния час от днешния ден в Бахрейн някои от пилотите подобриха времената си, Верстапен остана начело, следван от Алонсо. Испанецът успя да направи повече от 50 обиколки с болида на Астън Мартин въпреки проблемите през деня. Трети и четвърти се наредиха пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер. Пети и шести се наредиха Ландо Норис от Макларън и Люис Хамилтън с Мерцедес. Челната десетка допълниха Алекс Албон (Уилямс), Гуаню Жу (Алфа Ромео), Джордж Ръсел (Мерцедес) и Логан Сарджънт с Уилямс. В самия край на деня отново бе изпробвана системата за виртуален сейфти кар.