Начало Избрани Ботас начело след първата тренировка във Великобритания

Ботас начело след първата тренировка във Великобритания

3125
0
Гран при на Великобритания 2022
снимка, Пирели

Валтери Ботас спечели първата свободна тренировка за Голямата награда на Великобритания в F1. Пилотът на Алфа Ромео  записа най-бързата обиколка за 1:42.249 мин. Втори завърши бившият му съотборник Люис Хамилтън (Мерцедес), следван от Карлос Сайнц с Ферари. Сесията бе прекратена преждевременно заради инцидент на Ланс Строл (Астън Мартин).

Температурата на въздуха преди началото на сесията бе 17 градуса по Целзий, а тази на асфалта-26. Времето бе дъждовно и хладно със сгъстяващи се облаци.

Първи на мократа писта Силвърстоун излязоха местните любимци Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. Пилотите на Мерцедес използваха гуми интермедия и правиха инсталационни турове.

Състезателите на Ферари също се появиха на трасето, което на места бе изключително мокро, а на други- почти сухо. Льоклер записа най-добрата обиколка за 1:43.801 мин.

Междувременно дъждът на пистата Силвърстоун се засилваше все повече. Голяма част от състезателите също се появиха на трасето и правеха инсталационни обиколки.

15 минути след изминаването на първата сесия във Великобритания Льоклер продължаваше да е начело, следван от Сайнц, Строл, Цунода, Фетел, Ръсел, Хамилтън, Перес, Окон и Алонсо.

Сайнц подобри времето на Льоклер и записа време за 1;42.907 мин. Времето около Силвърстоун започваше да се подобрява, което позволи на повече автомобили да излязат с интермедии.

При преполовяването на първата тренировъчна сесия на Силвърстоун Сайнц остана на първа позиция, следван от Ботас и Льоклер. Четвърти бе Шумахер пред Жу, Магнусен, Строл, Цунода, Фетел и Ръсел. Световният шампион Макс Верстапен все още не бе напуснал гаража на Ред Бул. Валежите на трасето бяха спрели, което позволяваше негово по-бързо изсъхване.

След като всички болиди се прибраха в бокса и очакваха пистата да стане достатъчно суха. Хамилтън излезе на питуола и поздрави пълните трибуни на британското трасе. Седемкратният световен шампион бе посрещнат с огромни овации от феновете. В следващите минути около пистата отново се появиха тъмни облаци и превалявания от дъжд.

Хамилтън отново излезе на трасето, което в някои участъци ставаше все по-сухо. Пилотът на Мерцедес събираше възможно повече информация на поведението на болида и състоянието на настилката на пистата Силвърстоун и получи информация по радиото относно увеличаване на скоростта на вятъра.

В последните минути на сесията пилотите излязоха с меки сликове и подобриха своите времена. Ботас излезе начело с обиколка за 1:42.249. Състезателят на Алфа Ромео все още бе с гуми на Пирели интермедия.

В самия финал на първата свободна тренировка Ланс Строл излетя от пистата и заседна в чакъла. Това предизвика червен флаг и преждевременно спиране на сесията.

При подреждането Ботас остана начело, следван от Хамилтън и Сайнц. Четвърти финишира Льоклер, следван от Шумахер, Жу, Магнусен, Строл. Цунода и Фетел.