Начало Избрани Сайнц начело в дъждовната тренировка за Гран при на Белгия

Сайнц начело в дъждовната тренировка за Гран при на Белгия

1843
0
Гран при на Белгия 2023
снимка, Пирели

Карлос Сайнц завърши на първа позиция в единствената тренировка за Гран при на Белгия. Пилотът на Ферари записа най-бързата обиколка за 2:03.207 мин. Втори и трети завършиха състезателите на Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис. Сесията се проведе при лоши метеорологични условия и мокра писта, заради което част от пилотите така и не записаха време.

 

Времето в началото на тренировката в Белгия бе хладно и дъждовно. Температурата на въздуха бе 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 23. Пистата бе мокра и студена.

Александър Албон пръв излезе на пистата с гуми за мокър асфалт на Пирели. Пилотът на Уилямс бе следван от Сарджънт, Хамилтън, Ръсел, Рикиардо, Цунода, Ботас и Жу. Албон записа и най-бързата обиколка за 2:08.394 мин. с гуми интермедия. Зад него се наредиха Цунода, Хамилтън, Ръсел, Жу и Рикиардо, които използваха гуми за напълно мокро трасе. Японецът записа още по-добра обиколка и зае второто място

Дъждът на Спа се усили в следващите минути. Следователно пилотите бяха в своите гаражи. Албон остана начело, следван от Цунода, Хамилтън, Ръсел, Жу, Рикиардо, Сарджънт, Ботас, Хюлкенберг и Магнусен.

Сайнц излезе на пистата след изминаване на 1/4 от единствената тренировка в Белгия. Пилотът на Ферари даде второ време. В същото време Перес, Льоклер, Гасли и Окон също излязоха на пистата. Верстапен също реши да запише обиколка. Пилотът на Ред Бул ще бъде преместен с 5 места назад на решетката заради смяна на скоростна кутия, която надвишава лимита.

Льоклер подобри времето на Албон и поведе. Пилотът на Ферари веднага бе изместен от Норис. Британецът записа обиколка за 2:04.484 мин. Пиастри на свой ред поведе след изминаване на още няколко минути. Новобранецът обаче бе изместен от Сайнц, който записа време за 2:03.207 мин. И четиримата решиха да заложат на интермедии. Същевременно Гасли допусна грешка на спирането за последния шикан. Жу и Албон също допуснаха грешни на мокрото трасе в Белгия.

30 мин. след старта, сесията в Белгия бе спряна заради инцидент с Логан Сарджънт. Пилотът на Уилямс катастрофира на спирането за завоя „Ле Комб“, тъй като получи проблем в своя автомобил. Междувременно Сайнц водеше пред Пиастри, Норис, Льоклер и Перес.

Тренировката в Белгия бе възобновена след близо 10 мин. Дъждът по трасето обаче се усили все повече, заради което отборите и пилотите стояха в бокса.

Перес и Верстапен излязоха на пистата в последните 15 мин. от единствената тренировка в Белгия. Двамата решиха да рискуват с гуми интермедия. Строл и Алонсо също се появиха на мокрото трасе с интермедии. Подобно на колегите си от Ред Бул, двамата не записаха време и се върнаха в пита.

До финала на дъждовната тренировка не настъпиха промени в подреждането и подобрения на времената. По този начин Сайнц остана начело преди Пиастри и Норис. Четвърти и пети завършиха Льоклер и Перес. Топ 10 в единствената тренировка в Белгия допълниха Албон, Цунода, Магнусен, Рикиардо и Хюлкенберг.