Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Над 100 млн. евро са загубите за италианския автомобилен спорт

Над 100 млн. евро са загубите за италианския автомобилен спорт

441
0
Монца
снимка: Пирели

Президентът на италианския автомобилен клуб ACI Стичи Дамиани заяви, че загубите от липсата на състезания през това лято се изчисляват на над 100 млн. евро. Най-голяма ще е дупката в бюджета ако не се проведе Гран при на Италия на Монца. Тя е планирана за 6 септември и организаторите все още се надяват, че състезанието все пак ще се състои. Почти сигурно е обаче, че ако това изобщо се случи, надпреварата ще е без публика. Това ще доведе до липса на много сериозни приходи и трябва да бъде отразено и в намаляване таксата на организаторите към Либърти.

„Най-важното е да не повторим случилото се в Австралия, а всичко да бъде ясно много преди приближаването на състезанието”, заяви Дамиани в интервю за Гадзета дело Спорт. „Грешките трябва да се избягват. Получихме добър урок в Австралия, цялата Формула 1. Неслучайно сега всички са наясно, че когато първенството започне отново, трябва да имаме ясен план и да подредим и следващите стартове. Дори и през юли да не можем да стартираме, ако направим това през октомври пак ще има достатъчно време да направим шампионат, валиден за световното първенство (с минимум 8 състезания). Ясно е, че трябва да се справим с цяла поредица от икономически проблеми. Ние ще загубим над 100 млн. евро. Но колко приходи ще генерира F1 през 2020 г. е ключов въпрос. От него зависят отборите, но и ние.”

Според Дамиани ситуацията е такава, че традиционните срокове за потвърждаване и начало на организацията на състезанията няма как да бъдат спазени

„Традиционно са нужни 90 дни за планиране и организация. Ако обаче ще стартираме през юли, вече трябва да сме наясно, а не сме, закъсняваме”, коментира още Дамиани. „Може би сега и 60 дни ще са достатъчни, но трябва да разберем навреме, поне 2 месеца по-рано.”

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter