Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Как се стигна до решението за отмяна на Гран при на Австралия

Как се стигна до решението за отмяна на Гран при на Австралия

1957
0
Албърт парк, Мелбърн, Гран при на Австралия
снимка: Пирели

Гран при на Австралия бе официално отменена, след като един от членовете на Макларън се оказа с положителен тест за COVID-19. До това решение обаче се стигна трудно и близо половин денонощие, след като британският тим официално заяви, че се оттегля от първия състезателен уикенд за сезон 2020 във Формула 1. В следващите часове липсваше всякаква съществена информация. От ФИА не искаха да отменят състезанието, за да не се наложи впоследствие да плащат неустойки. Освен това федерацията чакаше становищата на организаторите от Australian Grand Prix Corporation (AGPC) и Либърти Медия. От AGPC също нямаха желание да отменят всичко. Шефът на Формула 1 Чейс Кери пък изобщо отсъстваше, тъй като бе пътувал до Ханой в опит да запази Гран при на Виетнам в календара.

В крайна сметка се стигна до там отборите да решават кои от тях искат да продължат според предварителния план и кои са против

При първия вот за провеждане на състезателния уикенд са гласували Ред Бул, Алфа Таури, Рейсинг Пойнт и Мерцедес. Уилямс и Хаас са се въздържали. Против са били Ферари, Алфа Ромео и Рено, както и вече оттеглилият се от Гран при на Австралия екип на Макларън.

„Обсъдихме различни варианти. Например да продължим, но с блокиран достъп до падока и допълнителни мерки. Здравните власти и ФИА бяха съгласни, ако предложението получи одобрението на мнозинството отбори”, обясни шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

След два часа преговори е изглеждало като че ли уикендът ще продължи по план, при това без възражения от страна на ФИА и местните здравни власти. Тогава Тото Волф получава обаждане от Щутгарт и при връщането си на срещата вече е с променена позиция.

Ситуацията в този момент обаче навлезе в най-абсурдната си фаза

Рано сутринта в петък (австралийско време) шефът на организационния комитет Пол Литъл бе категоричен, че състезателният уикенд ще протече по план. Пред входовете на Албърт парк започнаха да се събират фенове. На пистата излезе двуместното Минарди, което имаше планирани събития през следващите дни. Маршалите бяха получили вече съобщение да се съберат за предварително планирания си брифинг. Малко преди официалното съобщение някои екипи в падока вече събираха багажа си, докато друг тим тренираше бокс в питлейна!

В уречения час (8:45 местно време) входовете на пистата Албърт парк не бяха отворени. Стотици запалянковци останаха пред тях още около два часа, при това без да получат каквато и да е информация. В репортаж на BBC запалянко заяви: „Имали са информация значително по-рано. Ако се притесняват за здравето на хората, защо ни оставят да висим тук, където сме тълпа, наблъскани сме един до друг?”

Най-накрая местното правителство взе решение да забрани масови мероприятия. След обявяване отмяната на състезанието Рос Браун защити предприетите действия. Според него въпросът е бил решен своевременно, тъй като разговорите са се провеждали между множество страни и трябвало да се вземат предвид многобройни фактори. Кери от своя страна заяви, че през следващите дни ще се водят разговори за предстоящите надпревари.