Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Напрегнато беше, нали? Имах чувството, че Чеко ме притиска 30 обиколки, засмя...

Напрегнато беше, нали? Имах чувството, че Чеко ме притиска 30 обиколки, засмя се Алонсо

2736
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо взе осми подиум през сезон 2023, финиширайки трети в Гран при на Сао Пауло. Двукратният световен шампион направи страхотен двубой със Серхио Перес в последните обиколки от надпреварата. При карирания флаг се получи почти фотофиниш след финалния опит на мексиканския пилот да вземе последното място на подиума.

„Напрегнато беше, нали? Невероятно състезание!“, засмя се Алонсо след финала на пистата Интерлагос

„Имах чувството, че Чеко ме притиска 30 обиколки! Мислех, че всичко е изгубено, когато ме изпревари два тура преди финала. Че подиумът вече не е възможен. Съвсем накрая той спря малко късно и аз си казах: „Давай!“, каза още испанският пилот на Астън Мартин.

С петото място на Ланс Строл в Сао Пауло Астън Мартин постигна най-добрия си резултат от Гран при на Австралия през април досега. Алонсо нарече постижението „феноменално“.

„Няколко месеца имахме проблеми. При мен предходните два старта бяха особено зле, тъй като приключиха с две отпадания. Затова този подиум е за всички във фабриката. Борим се до последната обиколка.“

„Очевидно още учим нови неща за колата си. Настоящите болиди са изключително сложни като аеродинамика. Проведохме някои експерименти, за да намерим правилната посока за догодина. Но същевременно не забравяме, че настоящият сезон не е приключил. Така че сега ще се порадваме на този резултат, но вече гледаме към Лас Вегас“, допълни Алонсо.

Строл каза, че никой от стартовете му не е бил особено добър

„Колелата ми превъртаха сериозно, имах много малко сцепление. Затова и не потеглих добре. След това обаче темпото ни беше страхотно. Вървяхме по-силно от Ферари, от Мерцедес. Усещането бе, че сме се върнали в позицията, в която бяхме в началото на годината“, каза Строл.

„Този резултат ни кара да вярваме, че можем да се борим за сериозни точки в последни две надпревари. Последните няколко състезания бяха трудни, но това е истинска награда за целия ни отбор. Нямам търпение за Лас Вегас!“, допълни той.