Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Не съм расист, защити се Льоклер

Не съм расист, защити се Льоклер

2003
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер се отклони от обичайните коментари преди състезателен уикенд, за да се защити от обвинения в расизъм. Пилотът на Ферари е сред състезателите от Формула 1, които предпочитат да не застават на коляно при изпълнението на националния химн преди кръг от първенството. Останалите го правят в знак на съпричастност към движението Black Lives Matter.

„Много е тъжно да видя как някои хора манипулират думите ми, за да правят заглавия, изкарвайки ме расист“, написа Льоклер в социалните мрежи

„Не съм расист и наистина мразя расизма. Расизмът е отвратителен. Спрете да ме слагате в гадната група на хора, дискриминиращи други заради цвета на кожата, религията или пола им. Не съм част от това и никога няма да бъда. Винаги съм уважавал всички и в днешния свят така трябва да е. А който и да използва имиджа ми, за да промотира погрешните си идеи, моля да спре. Не се занимавам с политика и не искам да бъда въвличан в това.“

Проявите срещу расизма във Формула 1 тръгнаха от позицията на Люис Хамилтън

Преди миналия старт на Силвърстоун се водиха и разговори как жестът на подкрепа за каузата може да бъде по-организиран. Пилотите обаче имат право да изберат дали да застанат на коляно.

„Аз съм доста активен в социалните медии и просто не приемам да бъда наричан по начина, по който ме наричат през последните няколко седмици. Негативно, разбира се, само защото не коленича. С тези няколко туита исках да изясня чувствата си“, заяви Льоклер на английската писта.

Пред италиански медии той допълни, че насилието в някои от протестите го отблъсква, тъй като не одобрява подобни прояви.

„Против расизма съм и се радвам, че Формула 1 използва платформата си, за да покаже на света правилната позиция. Но Формула 1 ни остави избор да изразим мнението си по желан от нас начин. На тениските ни е ясно изписано посланието, което искаме да предадем.“

Кевин Магнусен също обясни позицията си, тъй като първоначално коленичеше, а вече не го прави

„Подкрепям движението, а не политическа организация, каквато според мен е Black Lives Matter. Посланието смятам за страхотно и се радвам, че Формула 1 и всички пилоти го подкрепят“, каза пилотът на Хаас.